Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Regionális együttműködés a visegrádi országokban: tapasztalatcsere és jó gyakorlat – szakmai út Miskolcra

2014-01-27 12:17:23

A Regionális együttműködés a visegrádi országokban: tapasztalatcsere és jó gyakorlat projekt keretében szervezett szakmai utak utolsó állomása Miskolc és vonzáskörzete volt, ahová a résztvevők 2014. január 24-26-án utaztak, és ahol a sikeresen működő civil szervezetek tevékenységével ismerkedtek.

Miskolcon elsőként Palik Zoltán, a Nyilas Misi Alapítvány – Civil Információs Centrum egyesület szakmai vezetője fogadta a kárpátaljai vendégeket. Beszélt szervezetükről, melynek feladatai közé többek között a jogi tanácsadás, információs napok, konferenciák szervezése, pályázatok megírásához nyújtott segítség, hálózatépítés tartozik, de szerveznek baba-mama klubot, és működtetnek táncházat is.

Külön érdekesség volt a civil szektor kezdeményezésére kialakított Factory aréna meglátogatása, mely mára már sok száz fiatalt foglalkoztat. A csaknem húsz esztendővel ezelőtt néhány extrém sportot (görkorcsolya, gördeszka, break-dance, hegymászás) kedvelő fiatal és az őket felkaroló szülők támogatásából létrejövő szervezet tagjai a kapcsolódó sportágak kontinensviadalain számos előkelő helyezést értek el. A szakmai út következő állomása a helyi református egyházközség által működtetett krízishelyzetbe került leányanyákat felkaroló kismamaház volt. A szervezet célkitűzése, hogy az ide bekerült leányanyák mihamarabb befejezzék iskolai tanulmányaikat, és a munkaerőpiac által elismert szakmát szerezzenek. Mint a szervezet egyik alapítója, Szigetvári Eszter beszámolt róla, a ma már huszonöt taggal működő civil anyaközpont abszolút az önkéntesség elvén kezdte munkáját, s bár a családbarát közösségi tér kialakításához természetesen pályázati pénzekre volt szükségük, a fő mozgatórugó mégiscsak az empátia, az önzetlen segítőkészség volt.

Közel egyórányi buszozást követően jutott el a csapat Szendrőládra, arra a 2100 lelkes településre, ahol a Bhim Rao Egyesület működik. A többségében romák lakta településen számos felzárkóztató programot valósítottak meg, valamint felkarolták az immár a megyehatárokon kívül is ismert Kalo Drom hagyományőrző zenekart, rendszeresen szerveznek kézműves foglalkozásokat, továbbképzéseket. A legnagyobb projektjük a pályázati forrásból megvalósított gombaüzem volt, ahol hetente másfél tonna csiperkét termesztenek. Az üzem nem csak a romák foglalkoztatása szempontjából jelentős, hanem a bevételek szempontjából is, hisz az eladott termékből számos közösségi programot tudnak finanszírozni, mondta el Káló Norbert, az üzem vezetője.

Számos érdekes tapasztalatot osztottak meg a résztvevőkkel a miskolci Ökológiai Intézet Fenntartható Fejlődésért Alapítvány munkatársai, akik bio tisztítószerek forgalmazásával és olyan energiatakarékos módszerek kidolgozásával foglalkoznak, mint például a laptophoz kapcsolható napelemes töltő, napelemmel működő rádió. Öko-házukban népszerűsítik a környéken működő kézművesek termékeit, csakúgy, mint a miskolci Tourinform iroda, ahol egy fedél alatt üzemel a turistákat tájékoztató részleg, a kézműves bolt és egy hangulatos kávézó is.

A Miskolcon és annak vonzáskörzetében tevékenykedő civil szervezetek vezetőivel való találkozás során amellett, hogy bemutatták, milyen profilú civil kezdeményezést szeretnének elindítani, pályázatíróink számos őket foglalkoztató kérdést is megvitattak a vendéglátókkal. A legtöbbször arra keresték a választ, hogy a mindennapi megélhetési gondok szorításában élő kárpátaljaiak miként mozgósíthatók egy-egy kisebb-nagyobb közösség felemelését célzó program sikeres megvalósítása érdekében.