Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

A templomok – a régió vallási és történelmi életének emlékei

2021-04-07 16:05:02

A templomok – a régió vallási és történelmi életének emlékei –, anyagi és szellemi örökségének köszönhetően jelentős szerepet játszanak Európa kulturális életében. Az ilyen objektumok megőrzése és népszerűsítése rendkívül erőteljes ösztönzője az olyan régiók népszerűsítésének és fejlesztésének, amelyek nem rendelkeznek jelentős gazdasági potenciállal, és elsősorban az idegenforgalom és a szolgáltatások révén maradnak életképesek.

Pontosan ezzel a céllal indult el az „Egyházi kulturális örökség és turizmusfejlesztés Nyíregyházán és Beregszászon” elnevezésű határokon átnyúló partnerség keretében megvalósuló közös ukrán–magyar projekt, az Európai Unió pénzügyi támogatásával. A projekt finanszírozása az Európai Szomszédsági Támogatási Eszközön keresztül történik, a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014–2020 keretében.

Egyidejűleg a Beregszászi Szent Kereszt felmagasztalása templomon végzett kiemelten fontos restaurálási munkálatokkal, a projekt keretén belül turisztikai és szervezési intézkedések egész sorának megvalósítása van tervben, hogy az országos jelentőségű műemlék templom, mely Kárpátalja egyik legrégibb kőépülete, a régió fontos egyházi-kulturális és turisztikai központjává váljon.

A projekt végrehajtásának időszaka 24 hónap: 2020 júniusától 2022 májusáig tart.

A projektben résztvevő partnerek: Nyíregyháza és Beregszász római katolikus közössége, valamint szakértői szervezetként a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda (Beregszász).

 

Határon Átnyúló Együttműködési Program ENI CBC Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna 2014–2020

Ezt az oldalt az Európai Unió pénzügyi támogatásával hozták létre és tartják fenn.

Az anyagokban kifejtett gondolatok az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda saját véleményét tartalmazzák, mely nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

Az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.