Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kerékpártúra Dobó István sírjához

2015-07-16 12:51:44

A magyarországi Nyírségi Turista Egyesület és az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda kerékpártúrát szervezett 2015. július 11-12-én, két határon át, Dobó István egri várkapitány sírjához a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával.

Dobó István a magyar történelem kiemelkedő alakja, kárpátaljai, szerednyei kötődéssel is rendelkezik, nyughelye pedig a szlovákiai Dobóruszkán található. Mind három ország lakosai tisztelik emlékét, ezért is esett a választás idén ennek a túrának a megszervezésére.

A túra útvonala: Vásárosnamény–Beregszász–Munkács–Nagydobrony–Kisdobrony–Tiszaágtelek–Kisgejőc–Oroszgejőc–Téglás–Szürte–Palágykomoróc–Kisszelmenc–Nagyszelmenc–Dobóruszka–Nagykapos–Vásárosnamény volt. A húsz résztvevő – fele magyarországi, fele kárpátaljai kerékpáros – kísérőjárművel és rendőri kísérettel tették meg a mintegy 250 kilométeres távot.

A túra Vásárosnaményban vette kezdetét, majd a kárpátaljai Beregszászon, a római katolikus templomnál csatlakoztak a csapathoz a helyi résztvevők. A túra résztvevői számára rövid történelmi ismertetőt adott Molnár János atya, aki elmondta, hogy a dobóruszkai és beregszászi két testvérplébániát Pásztor Ferenc mártírhalált halt egykori beregszászi plébános köti össze. Végül a plébános atya áldásával tovább indult a csapat. Az első állomás és pihenő a munkácsi vár volt, ahol Kaszinec Ottokár idegenvezető, a Munkácsi Állami Egyetem Turisztikai Tanszékének oktatója várta a vendégeket és mutatta be a vár történelmét és nevezetességeit.

Az ebédet és pihenőt követően a csapat Kisszelmenc felé vette az irányt, ahonnan a határátkelést követően alig 3 kilométernyi tekerést követően érték el Dobóruszka települést, ahol a helyi plébános várta a csapatot. A dobóruszkai Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére felszentelt római katolikus templomot a Dobó család építtette 1500 körül. Néhány évvel ezelőtt Dobóruszka település és az egri Dobó István Vármúzeum együttműködésével (szlovák részről a Tőketerebesi Örökségvédelmi Hivatal szakfelügyeletével) hosszas kutatás után, 2008-ban sikerült feltárni Dobó István sírját a dobóruszkai templomban. A legenda szerint azonban itt csupán a teste nyugszik, szívét a kárpátaljai Szerednyén, kedvenc birtokán temették el.

A kerékpárosok Nagykaposon szálltak meg és pihenték ki az út fáradalmait, ahonnan másnap, vasárnap indultak vissza. A határátkelés után megálltak a középkori palágykomoróci templomnál, ahol megtekintették a középkori freskókat. A visszafelé út a káprázatos értékekkel terített Latorca völgyén és a Tisza-menti Regionális Tájvédelmi Park területén keresztül vezetett. A túra végeztével a csapat magyarországi résztvevői ellátogattak a Vásárosnaményban megrendezett Zoárd-Napi Sokadalomra is, ahol Filep Sándor polgármester látta őket vendégül.

A túra sikeres lebonyolításáért köszönet illeti a szervezőket, Magyarország Beregszászi Konzulátusát, illetve a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség munkatársait a szervezésben nyújtott segítségért, valamint a túra megvalósulásához támogatást nyújtó Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. A résztvevők lélekben már az októberi máriapócsi kerékpáros zarándoklatra készülnek, mely szintén közös, magyar–ukrán szervezésben valósul majd meg.