ЦЕНТР УКРАЇНСЬКО-УГОРСЬКОГО
РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Велопробіг до могили легендарного коменданта Егерської фортеці – Іштвана Добо

2015-07-16 12:51:44

3 11 по 12 липня 2015 року Туристична спілка «Ніршеґі» (Угорщина)  та Центр українсько-угорського регіонального розвитку (Україна) за підтримки Міністерства національного розвитку Угорщини, спільно організували велопробіг до могили Іштвана Добо, через перетин двох кордонів.

Іштван Добо був помітним комендантом в угорській історії, який проживав у закарпатському смт. Середнє, та похований у селі Руська на Словаччині. Жителі всіх трьох країн шанують його пам’ять саме тому цього року була обрана організація такого велотуру.

Маршрут туру: Вашарошнамень – Берегово – Мукачево – В.Добронь – М. Добронь –   Тісаагтелек –  М . Геєвці – Р . Геєвці  – Тийглаш – Сюрте – Паладь Комарівці – М. Селменці –В.Селменці – словацька Руська – словацькі Великі Капушани – Вашарошнамень. З двадцяти велосипедистів  – половина з Угорщини, а половина –  з України, їх протягом велотуру постійно супроводжували мікроавтобус та працівники Закарпатської ДАІ,  довжина якого була понад 250 кілометрів.

Велотур розпочався у м. Вашарошнамень. До угорських велосипедистів місцеві учасники приєдналися у м. Берегові, біля римо-католицької церкви міста. Перед виїздом священик церкви – Янош Молнар – надав короткий історичний огляд про церкви-побратими м. Берегова та с. Руська. Їх поєднує  життя, служба  та мученицька смерть колишнього спільного священика – Ференца Пастора.  Після розповіді та Благословіння продовжився велотур. Перша зупинка для відпочинку була у м. Мукачеві, біля замку «Паланок»,  де  велокоманду зустрів та супроводжував гід-екскурсовод Оттокар Касинець, викладач кафедри туризму Мукачівського державного університету, котрий розказав гостям  історію замку.

Після обідньої перерви велотур продовжився у напрямку до словацького кордону  – до КПП «Малі Селменці – Великі Селменці». На відстані лише 3 км від кордону знаходиться населений пункт Руська. Римо-католицьку церкву села в честь «Воздвиження Святого Хреста» побудувала сім’я Добо у 1500 році. Священик церкви розказав гостям як після тривалого розслідування у 2008 році, спільно з Музеєм ім. Іштвана Добо у м. Еґер (Угорщина) та під професійним наглядом Управління захисту спадщини м. Требішов, знайшли могилу Іштвана Добо безпосередньо у самій церкві.  Згідно легенди, тут спочиває лише тіло коменданта, а  його серце поховане у Середньому, на території його улюбленого маєтку.

Велосипедисти ночували у м. Великі Капушани, та повернулися на території України та Угорщини в неділю. На відпочинок призупинялися у с. Паладь Комарівці, де у церкві села ознайомились з фресками доби Середньовіччя. Зворотно дорога вела мальовничою долиною р. Латориці та прилеглим до її  території Притисянским регіональним ландшафтним парком.      На завершення туру учасники з Угорщини ще встигли взяти участь у  фестивалі «Дня Зоарда» у м. Вашарошнамень, де їх урочисто зустрів мер міста – Шандор Філеп.

За допомогу в успішній реалізації туру велика подяка Консульству Угорщини у м. Берегові та працівникам Берегівської римо-католицької церкви, а за фінансову підтримку – Міністерству національного розвитку Угорщини. Організатори та учасники подумки вже готуються до наступного велотуру, який буде у жовтні 2015 р. – щорічне паломництво до     м. Маріяповч  (Угорщина), який також буде здійснюватися в рамках угорсько-української співпраці.