Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kerékpáros zarándoklat Máriapócsra

2015-10-09 12:29:15

A Nyírségi Turista Egyesület és az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda szervezésében, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség közreműködésével, kerékpáros zarándoklat lebonyolítására került sor 2015. október 3. és 4. között, Máriapócsra. A túra megvalósítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatta.

Kerékpáros zarándoklat szervezésére Máriapócsra először 2012 októberében került sor. Az azóta hagyományosan megrendezésre kerülő túra egyre népszerűbb. Az idén először csillagtúra szerűen került megszervezésre a zarándoklat: a résztvevők Kárpátalja és Kisvárda irányából különböző útvonalakon indulva Baktalórántházán találkoztak, majd innen közösen folytatták a túrát Máriapócs irányába. A kárpátaljai csapatot dr. Tarpai József túravezető, a kisvárdait pedig Bálint János túravezető koordinálta. Kárpátaljáról 20 fő vett részt a túrán, köztük gyerekek is. Kisvárda irányából is 20-an érkeztek. 

A túra programja számos pihenőt tartalmazott, melyek során történelmi nevezetességeket csodálhattak meg a résztvevők (Vásárosnaményi Beregi Múzeum, baktalórántházi és ófehértói római katolikus templom stb.). A túrán végig mikrobusz kísérte a csapatot, aminek köszönhetően, ha valaki elfáradt az út bármely szakaszán, megpihenhetett.

Máriapócsra este 6 óra tájban érkeztek meg a résztvevők, ahol szállással és meleg vacsorával várták őket a helyiek. Ezt követően közösen vettek részt a görög katolikus máriapócsi kegytemplomban (Szent Mihály-templom) megtartott szentmisén.