ЦЕНТР УКРАЇНСЬКО-УГОРСЬКОГО
РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Вело паломництво до м. Маріяповч

2015-10-09 12:29:15

З  3 по 4 жовтня 2015 року, за фінансової підтримки Міністерства національного розвитку Угорщини,  було організовано традиційне вело паломництво до угорського м. Маріяповч. Організаторами були Туристична спілка «Ніршегі», Центр українсько-угорського регіонального розвитку та Берегівська римо-католицька церква.

Перше в Україні міжнародне паломництво на велосипедах до м. Маріяповч було організовано у 2012 році. Щорічне організоване паломництво з року в рік стає все більш популярним. В цей рік вперше, тур був організований з двох напрямків: зі сторони Закарпаття та з м. Кішварда (Угорщина). Керівниками велосипедистів були вело-провідники зі сторони Закарпаття  – Йосип Торпоі, та зі сторони Кішварда  – Янош Балінт. Маршрути об’єдналися  біля с. Бакталорантгаза, звідки до м. Маріяповч всі паломники їхали разом. Серед учасників (20-20 осіб з України та Угорщини)  були також і  діти.

Оскільки маршрут не вважався спортивним, то зупинялися для відпочинку часто, майже в кожному  населеному пункті. Зокрема, всім сподобалася  римо-католицька церква у селі Овфегірто та Бакталорантгаза, музей Береґі у м. Вашарошнамень, тощо. Паломників під час туру супроводжував мікроавтобус. Отже, була можливість для тих, хто втомився – у будь-який момент перепочити.

До Маріяповч успішно приїхали у 18.00, де після вечері разом молилися на службі у церкві Святого Михайла. Після молитви розмістилися у спеціальному приміщенні для паломників, адже всім учасникам необхідно було відновити сили, так як наступного дня їх чекала дорога додому.