Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kárpátalján határon átnyúló, a régió fejlesztését megcélzó projekteket dolgoztak ki

2014-02-18 12:10:45

Tegnap, február 17.-én erről számoltak be a „Regionális együttműködés a Visegrádi országokban: tapasztalatcsere és jó gyakorlat” elnevezésű projekt zárókonferenciáján, melynek lebonyolítására Ungváron, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának dísztermében került sor.

Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja nyitóbeszédében beszámolt arról, hogy a Visegrádi Négyek magyarországi elnökségének idején számos fontos lépés megvalósítására adódott lehetőség magyar-ukrán együttműködésben. „Magyarország arra számított, hogy Ukrajna aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval. A Visegrádi Négyek országai továbbra is hangsúlyozzák, hogy a kapuk Ukrajna előtt még mindig nyitva állnak. Amennyiben Ukrajna érdemben felkészült rá, lehetőség nyílik a megállapodás aláírására. Készek vagyunk támogatni Ukrajna azon törekvéseit, hogy szorosan együttműködhessen az EU országaival, hisz ez kiemelkedően fontos a társadalom, a hallgatói mobilitás, civil szervezetek, valamint a kis- és középvállalkozások vonatkozásában egyaránt. Ezért mi készek vagyunk minden tőlünk telhetőt megtenni a vízummentes utazás mihamarabbi bevezetéséért, az együttműködések kiterjesztéséért, projektek elnyeréséért, diákcsere programok megvalósításáért stb.” – nyilatkozta a főkonzul. Felhívta a projekt keretében szervezett pályázatírói képzés résztvevőinek figyelmét arra, hogy igyekezzenek aktívan felhasználni a megszerzett tudást a jövőben.

Dr. Tarpai József, az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója megköszönte a főkonzul úrnak a projekt megvalósításában nyújtott segítségét. „Irodánk, mint civil szervezet, idén ünnepli létrehozásának tízéves évfordulóját, – nyilatkozta Tarpai József. – Ez idő alatt számos kezdeményezés valósult meg, köztük ez a képzés is szakértők, civil szervezetek képviselői, önkormányzati dolgozók, egyházi szervezetek munkatársainak részvételével. A jelen projekt keretében szervezett képzés a projektfejlesztés és menedzsment, valamint a pályázatírás megismerését és a civil szervezetek közötti partnerkapcsolatok kiépítését célozta meg Ukrajna és a Visegrádi Négyek vonatkozásában. Létrehozásra került egy ötnyelvű civil adatbázis is, valamint ennek kapcsán különböző fórumok lebonyolítására is sor került annak érdekében, hogy a résztvevők partnereket találjanak a jövőbeni együttműködésre a visegrádi országokban”.

A képzés résztvevői a projekt ideje alatt saját kezdeményezéseiken alapuló projekteket dolgoztak ki, melyeket a konferencián be is mutattak. „Alapvető cél, hogy a projekteket kidolgozók megtalálják azokat a finanszírozási forrásokat, melyek segítségével valóra válthatják álmaikat”, – mondta Tarpai József. A képzésen kidolgozott projektek témái: „Múlt és jelen – kárpátaljai gyökerek és Európa-tudat” (ifjúsági találkozó kárpátaljai gyökerekkel rendelkezők számára), „KÁRPÁTIA ifjúsági kemping kialakítása” (a turizmus és sport fejlesztéséért), „MEDHELP konferencia lebonyolítása” (az egészségügy fejlesztéséért), „Kukákkal a környezetért!” (a szelektív hulladékgyűjtésre való nevelés elterjesztéséért), „Neveljük munkára a fiatalokat!” (a hatékony foglalkoztatásért), „Zöld Komfort” (játszótér és park kialakítása).

A rendezvény zárásaként ünnepélyesen átadásra kerültek a tanúsítványok a képzést sikeresen elvégzők számára.