Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Alternatív adománygyűjtő technikák a gyakorlatban

2014-03-31 12:08:06

Az “Alternatív adománygyűjtő technikák a gyakorlatban” elnevezésű projekt első műhelymunkájára Veszprémben került sor 2014. március 24-25-26. között. A találkozó helyszínéül a Tapó Fogadót választottuk, mely gyönyörű helyen fekszik Veszprém városában. Könnyen megközelíthető, ingyenes wifi-vel és egy tréning teremmel is rendelkezik, ezzel kiváló adottságokat biztosítva a találkozóhoz.

Az első workshop céljai:
-SZAKMAI-dolgozzunk az alább említett témákon
-KAPCSOLATTEREMTÉS (személyes és a szervezetek közötti)-fontos a jó személyes kapcsolat kialakítása, hogy hatékonyan tudjunk együtt dolgozni. Fontos a szervezetek közötti kapcsolatok kialakítása és erősítése, hogy lehetőségünk legyen a jövőben is együttműködni
-VISEGRÁDI HOZZÁADOTT ÉRTÉK-erősíteni a kapcsolatot a visegrádi országok között és bevonni Ukrajnát
Az első találkozó témái:
1. jobban megismerni egymás (V4 és Ukrajna) országában a civil szektort, annak helyzetét és körülményeit
2. ismereteket szerezni az alternatív forrásteremtésről általánosságban, elméleti szinten
3. kidolgozni a nemzeti szintű helyzetelemzés kritériumait (tartalmi és formai keretek meghatározása)
TÉMA 1. – jobban megismerni egymás (V4 és Ukrajna) országában a civil szektort, annak helyzetét és körülményeit
A találkozó alatt sokat tanultunk egymás országában (PL, HU, SK, UA) a civil szektor helyzetéről. Minden partner meghatározott szempontok alapján előre felkészült a nonprofit szektorának bemutatására. A résztvevők visszajelzései alapján nagyon elégedettek voltak a találkozó ezen részével. Sok ötletet és máris jó példákat kaptak, amelyek használhatóak, s talán adaptálhatóak lesznek a saját országukban.
TÉMA 2. – ismereteket szerezni az alternatív forrásteremtésről általánosságban, elméleti szinten
Megismertük a partnerországokban fellelhető alternatív forrásteremtési lehetőségekkel, néhány gyakorlati példával kiegészítve. A találkozó ezen része nagyon izgalmas beszélgetésekhez vezetett.
 
TÉMA 3. – ismereteket szerezni az alternatív forrásteremtésről általánosságban, elméleti szinten
Sokat dolgoztunk a nemzeti szintű helyzetelemzés kritériumain is (tartalmi és formai). Kevert nemzetközi csoportokban dolgoztunk. Meghatároztuk a projekt végén elkészülő tanulmány fejezeteit, új ötletekkel kiegészítve, melyet a résztvevőktől kaptunk, s melyeken a következő találkozókon tovább dolgozunk.
A tanulmány nagy részét, az elméleti hátteret és gyakorlati jó példákat  is tartalmaz majd, mely az alternatív forrásteremtésre vonatkozik.
A terület elméleti hátterének kidolgozását már megkezdtük az első találkozón, ezt a további találkozókon tovább folytatjuk majd, előre meghatározott kérdések mentén, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek.
A gyakorlati jó példák összegyűjtése céljából közösen kidolgoztunk egy kérdőívet, melyet mindent partner a saját országában fog kiküldeni, s visszavár min 50 kérdőívet országonként (Július végéig). A kérdőívek részleges eredményeit, s a jó példák egy részét a következő találkozón mutatjuk be egymásnak (2014. június)
Abban nem egyeztünk meg, hogy hány jó példát várunk országonként, inkább a minőségre, mint a mennyiségre szeretnénk törekedni.
Továbbá megegyeztünk abban, hogy a nyomtatott tanulmány oldalszáma korlátozott –így nem kerülhet bele az összes jó példa-, emiatt az online kiadványt kiegészítjük egy melléklettel, ahol az összes jó gyakorlat elérhetővé válik.
Minden partner ír egy összefoglalót a legérdekesebb jó gyakorlatokról, mely a nyomtatott tanulmány része lesz majd (2014. Augusztus vége).
Résztvevők értékelése
Az értékelést nem csak a workshop végén, hanem közben is végeztük, ahol sok pozitív visszajelzést kaptunk. A résztvevők úgy érezték, hogy értékes szakmai időt tölthettek itt el. Nagyon elégedettek voltak, hogy volt elég idő beszélni, hallgatni, megosztani és megérteni. Nagyon ritka az ilyen lehetőség, amikor elég idő van arra, hogy a szakemberek meg tudják osztani saját, és meg tudják érteni mások országában zajló helyzetet.
Szintén nagyon élvezték és fontosnak tartották az együtt töltött szabad időt. Megpróbáltunk egy kis ízelítőt adni Magyarországból, mert fontosnak tartjuk, hogy jobban megértsék az országot, embereket, kultúrát, s ezzel jobban megértik a civil szektort is, melyen közösen dolgozunk.