Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Népművészek és népművészet…

2014-05-12 11:58:17

A népművészeti értékek bemutatása és turizmusban betöltött szerepük hangsúlyozása volt a célja az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda programjának.

Az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetével közös pályázatot nyújtott be, melyben jelentős szerepet kapott a határ menti régió népművészeti értékeinek bemutatása és annak a turisztikában betöltött szerepe. A program keretében egy 15 fős csoport utazott Kárpátaljára az elmúlt hétvégén, hogy megismerjék a terület népművészeti értékeit, találkozzanak a régió kézműveseivel. S mivel az idelátogató csoport tagjai is valamennyien hasonló érdeklődésűek voltak és hasonló munkakörben tevékenykednek, a találkozás kiváló alkalom volt a tapasztalatcserére.

A csoport pénteken elsőként a Nagyberegi Középiskolába látogatott el, ahol Prófusz Marianna népművész mutatta be a Szőttes múzeumot. Ezután a Nagyberegi tájházban labdacsörögével és pogácsával várták a vendégeket. A tájház udvarán kézművesek mutatták be mindazon technikákat, melyeket az év folyamán tartott foglalkozásokon a gyerekekkel is végeznek. A csipkehorgolás, hímzés és csuhébaba illetve csuhévirág készítése mellett a meghívott fiatal kézművesek bemutatták a salánki viaszos tojásfestést, illetve a gyöngyfűzést. A látogatók megkóstolhatták a labdacsörögét és megismerhették a finom édesség készítésének folyamatát is.

Ezután műhelylátogatást tettek Orosz Gizella szövőnőnél Beregújfaluban, majd Dvorák Oleksandr ilosvai keramikus alkotásait tekinthették meg. Másnap pedig a méltán híres izai kosarakkal ismerkedtek meg a vendégek, illetve Bustyaházán kézműves bemutató keretében megtekinthették a népművészeti rongybaba készítését. A kárpátaljai körút programjai közül nem maradhatott ki a hordókészítés sem. Sárosorosziban a helyi bodnár tartott rövid bemutatót a magyarországi vendégeknek.

A háromnapos látogatás során a vendégeket Tarpai József, a program kárpátaljai koordinátora kalauzolta végig Kárpátalján, aki arra törekedett, hogy minél több – a vidékünkre jellemző – népművészeti tevékenységet ismerjenek meg a vendégek.