Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kerékpárral is gördülékenyen a határon át…

2013-03-25 00:06:17

„A határon átnyúló turizmus fejlesztésének perspektívái és aktuális problémái az ukrán-magyar határmenti régióban” témájában tartottak kerekasztal megbeszélést Ungváron 2013. március 22-én. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatalt a Közgyűlés elnöke Seszták Oszkár és Majorné László Brigitta nemzetközi referens képviselte.

A rendezvényen a turisztikai szakemberek mellett az érintett megyék vezetői, az Ungvári Magyar Főkonzulátus, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, a határ menti települési polgármesterek is részt vettek.
Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke a megye új szerepének ismertetésében kiemelte a fejlesztési koncepció határon átnyúló elemeinek fontosságát és abban a turisztika közös fejlesztésének céljait.

Az elmúlt években számos különböző célú turisztikai projekt valósult meg a két megye közös részvételével, mint

  • a közös műemlékek feltérképezése,
  • turisztikai útvonal a közös vallási és kulturális örökségünkhöz,-
  • s 2011 évben a TDM tapasztalatok megosztása a Kárpátok Eurorégióban,

melynek eredményeképp turisztikai információs központok nyíltak Kárpátalján és Magyarországon, s mára a nemzetközi turisztikai kiállításnak hagyományosan Ungvár ad otthont.

Nagy igény van a tematizált turizmusra (pl. tematikus útvonalak folyamatban lévő projektek keretében: Rákóczi dicső útja, Középkori templomok útja), ehhez kapcsolódó képzéseknek, szolgáltatásoknak, egységes minősítési rendszerek kidolgozásának (pl. a falusi házak minősítése) igénye mellett felvetődött a turisztikai információs központok bekapcsolása európai hálózatokba, turisztikai útvonalak integrálása.

A határátkelésnél a kerékpáros és vízi átkelés feltételeinek biztosítása új igényként jelent meg. Az összehangolt turizmus fejlesztésében az elhangzott javaslatok többek közt a gyógy-, és egészségturizmus, vallásturizmus, karavánturizmus, közös Naturpark kialakítására irányultak.
Kezdeményezték közös ukrán-magyar határmenti turisztikai bizottság létrehozását a felmerülő problémák közös áttekintése, és a közös fejlesztések.

Hatarozat

http://www.szszbmo.hu