Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kerékpáron Kárpátaljáról Magyarországra

2013-06-24 16:51:40

A kerékpártúra keretein belül adták át a 4 km-es kerékpárutat Asztély és Beregszász között, valamint Beregsurány településen (Magyarország) kialakított kerékpártározót.

Szervező – Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda. A túra az  Integrált turisztikai kerékpárutak fejlesztése az ukrán-magyar határ mentén HUSKROUA/1001/012 elnevezésű projekt keretében kerül lebonyolításra az Európai Unió Magyarország-Szlovákia-Ukrajna-Románia ENPI programjának támogatásával. A kerékpártúra hossza 90 km.

A túra útvonala: Beregszász – Tiszabökény – Tiszaújlak – Tiszabecs – Kölcse – Szatmárcseke – Tarpa – Beregsurány – Asztély – Beregszász. A kerékpárosok nem csak a túra útvonalat járták végig, hanem felkeresték kulturális látnivalóit is: Szatmárcsekét, ahol a magyar Himnusz íródott, melynek szerzője, Kölcsey Ferenc a közeli temetőben nyugszik. Itt található még Magyarország Keleti kapuja Európa felé. Aztán a kerékpárosok végigtekertek a Tisza mentén, megpihentek Nagyar település melletti festői helyen, ahol Petőfi Sándor írt verset a Tiszáról.

Nemrégen került sor a kerékpárút átadására Tiszaújlakon, így a kerékpárosok most már kényelmesen eljuthatnak két ukrán-magyar határétkelőhelyig is.

Az újságíróknak és a túra részvevőinek lehetőségük volt megtekinteni, hogy mi várja a kerékpárost a határ másik oldalán. Kényelmes kerékpáros útvonalak, a magyar falavka és városok vendégszeretete, helyi ételek kóstolása, látnivalók megtekintése – mindez a kerékpárosok részére.

Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója megköszönte azon magyar települések polgármestereinek, amelyek részt vettek a projekt megvalósításában és szívesen fogadták a kerékpártúra résztvevőit. Tarpai József a magyar kollégákkal (helyi önkormányzatok képviselői, Ukranja diplomáciai képviselői, civil aktivisták) bemutatta a Beregsurány településen kialakított kerékpártárolót és pihenőhelyet. A község területén (Magyarország természetvédelmi területén) található a határ Ukrajnával, így a Magyarországon és Ukrajnában utazgató turisták meg fognak állni itt.

D. Pete István, Beregsurány alpolgármesterének szavaival élve, sok európai turista érdeklődik Ukrajna iránt, így a bemutatásra került kerékpártározó a hasznos útvonalak és turistautak találkozásánál található.

http://www.zakarpattyatourism.info