Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

A turizmus fejlesztéséért

2013-07-08 16:50:13

Nincsenek könnyű helyzetben a kerékpáros közlekedés szerelmesei Kárpátalján. Ennek legfőbb oka, hogy vidékünkön a Szovjetunió felbomlása óta 2013-ig egyetlen kilométernyi kerékpárút sem épült, addig is csupán 20 km-nyi. Napjainkban, a megfelelő karbantartás hiánya miatt, már ezek is rendkívül rossz állapotban vannak (gondoljunk csak a Beregszász-Jánosi között lévő kerékpárútra).

Egy éve azonban az ungvári székhelyű Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda partnereivel, a Kárpátaljai Állami Közútkezelő Szolgálattal, a nyíregyházai Jósa András Múzeummal, ill. a Beregsurányi Önkormányzattal karöltve, európai uniós pénzügyi támogatással útjára indította az Integrált turisztikai kerékpárutak fejlesztése az ukrán-magyar határ mentén nevet viselő projektet, melynek fő célja kerékpárutak építése volt az ukrán határszakaszon, azaz Kárpátalján. Összesen 7 kilométer kerékpárút épülhetett meg a projekt keretében az Asztély-Beregszász és a Tiszaújlak-Tiszabökény szakaszon, ezzel is elősegítve nemcsak a környéken élők biztonságosabb kerékpáros közlekedését, de azt is, hogy Kárpátalja is bekapcsolódhasson az Európában egyre népszerűbb kerékpáros turizmusba.

A projekt záróakkordjaként június 27-én az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda konferenciát szervezett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, hogy ennek keretében ismertesse a Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elért eredményeket és a kerékpáros turizmus jelenlegi helyzetét. A rendezvényen Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke és Farkasné Bőcs Judit, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja köszöntötte a megjelenteket. Az elnökasszony gratulált a szervezőknek a sikeres pályázathoz, Bőcs Judit konzul pedig a közös munka eredményességét hangsúlyozta, hiszen – mint mondta, ebben a projektben az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda mellett további 6 partner működött közre: a Kárpátaljai Közútkezelő Szolgálat, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a Beregsurányi Önkormányzat, a Felső-Tisza Vidéki Többcélú Kistérségi Társulás – Fehérgyarmat, a Beregszászi Turisztikai Információs Központ és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség. Mindannyian kivették részüket a munkából.

A közel félmillió eurós beruházás hosszú távon több tízezer ember közlekedését teszi kényelmesebbé, egészségesebbé és biztonságosabbá, és hozzájárul az egészségbarát közlekedés népszerűsítéséhez. A fejlett közlekedési infrastruktúra fontos része a megfelelően megtervezett, kialakított és kapcsolódó létesítményekkel ellátott kerékpárút-hálózat. Ennek a két kerékpárútnak a megépülésével hosszú idő után sikerült megteremteni ezt a fajta biztonságos és működő kapcsolatot az érintett települések között. Képletesen szólva a megépült kerékpárút újabb fontos lépés Európa irányába, eredményeként a kerékpárforgalom további növekedését, a kerékpáros turizmus fejlődését és a közlekedésbiztonság javulását várjuk. A kerékpárút fejlesztésének kedvező társadalmi hatásai csak közvetett módon és hosszú távon jelentkeznek. Itt elsősorban az egészségügyi, életminőség-javulási, környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági hatásokat kell nyomon követni, amelyek remélhetőleg pozitív változásokat hoznak a jövőben.

A konferencia során Tarpai József ismertette a projekt keretében Kárpátalján elért eredményeket, majd pedig Holmár Zoltán, a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársa, a program koordinátora a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében végzett munkáról szólt. Haraszti Béla, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökségi tagja a kerékpáros turizmus magyarországi helyzetét ismertette, majd pedig Dancs Karolina, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda menedzsere a kárpátaljai megyei kerékpáros turizmus fejlesztési stratégiáiról beszélt, végül Bálint János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Természetbarát Szövetség munkatársa a túravezető-képzés keretében szervezett kerékpáros túrákat mutatta be. A konferencia záróakkordjaként pedig ünnepélyesen átadták a túravezető-képzésben sikeresen teljesítőknek az okleveleket.

http://karpatinfo.net