Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kézműves utca és vásár a BeregFesten

2013-10-02 16:21:56

Az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda és a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete 2013 augusztusában indították útjára „A népművészet és a kézműipar fejlődésének elősegítése a Kárpátok Eurorégióban” elnevezésű projektet, melynek megvalósítását az Európai Unió támogatja, a Magyarország-Szlovákia-Ukrajna-Románia ENPI 2007-2013 program keretében.

A projekt nyitórendezvényeként a partnerszervezetek 2013. szeptember 29.-én, az 50. jubileumi BeregFest fesztivál keretében nagy sikerű kézműves kiállítást és vásárt szerveztek, melyre több mint negyven, a népi hagyományokkal foglalkozó mesterember érkezett Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből. A Kézműves utca forgatagában gyerekek és felnőttek egyaránt kellemesen szórakozhattak. Kipróbálhatták a korongozást, a hordókészítést, a gyöngyfűzést, a nyilazást, a szövést, kóstolhattak mézeskalácsot, tarkedlit, megtekinthették a gyümölcs és zöldségszobrászok, valamit a bőrdíszművesek alkotásait.

A rendezvényen olyan híres kézművesek vettek részt Kárpátaljáról, mint Hidi Endre és Dancs Tünde keramikusok, Győri Miklós fafaragó, Orosz Gizella szövőnő, Petrusinec Vladimir bőrdíszműves, Sztoljarov Dmitro üvegműves, Dvorak Oleksanr keramikus, László Attila hordókészítő, Krivánics Anatolij kovácsmester. A magyarországi oldalt képviselték: Varga Ferenc kovácsmester, Kígyósi János és Tatai Pál gyümölcs- és zöldségszobrászok, Czegle László üvegműves, Sugta Bertalanné népi szövő, Kőrösi Miklósné és Balku Gyuláné a népi gasztronómia mesterei. A gyerekek számára változatos programot a csapi Fürge ujjak klub kínált, Sütő Mária vezetésével.

 

A bemutatókat több ezer vendég tekintette meg, akik hálásak voltak a szervezőknek a színvonalas rendezvényért. A kézműves vásár legfontosabb célja az volt, hogy bemutassa népi hagyományokat a fiatalok számára, hogy népszerűsítse a helyi termékeket valamint, hogy segítsen a kézműveseknek is jobban megismerni egymást, egymás munkáit. A kiállításon résztvevők emléklapot kaptak a szervezőktől.

huskroua_logo_hu   huskroua_eu_logo_jobbos_hu