Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Regionális együttműködés a Visegrádi országokban: tapasztalatcsere és jó gyakorlat – szakmai út Prágába

2013-11-18 15:57:47

A Visegrádi Alap által támogatott „Regionális együttműködés a Visegrádi országokban: tapasztalatcsere és jó gyakorlat” elnevezésű projekt keretében sor került a gyakorlati képzés második szakmai útjának lebonyolítására a festői szépségű Prágába. A Cseh Fundraising Központ meghívására 2013. november 14-én, autóbusszal indult útra a képzésben résztvevő 20 fő frissen képzett pályázatíró, valamint a helyi projektmenedzsment tagjai.

A fárasztó buszozást követően gazdag és tartalmas program várta az ukrajnai csoportot, hála a partnerszervezet közreműködésének. Az első fogadó szervezet a Via Fundation volt, melynek megalakulásáról, működéséről, valamint mindennapjairól elsőként Marketa Kunesova projektmenedzser beszélt. A Via Fundation célja, hogy segítse azokat az embereket, akik valamilyen pozitív változást kezdeményeznek közösségükben. A kommunista évtizedek államhatalmi politikája nem tette lehetővé az emberek számára, hogy gyakorolják az egyéni kezdeményezéseket. Helyette inkább arra törekedett, hogy megsemmisítse az emberekben a gondolatot, mely szerint egy személy is gyakorolhat pozitív változást a közösségre, amelyben él.

A szervezet működésének fő célja, hogy bátorságot és esélyt adjon az emberek számára az egyéni sikerek megélésére a közösség fejlesztése révén. Ahogy szlogenjükben is szerepel: a szervezet nem csak segít újjáépíteni a közösséget, hanem a közösségépítésben segít. A szervezetnek, bár messze esik Kárpátaljától, mégis vannak vonatkozó tevékenységei. Az ő hatókörükbe tartozik a Mr. és Mrs. Hora által kárpátaljai gyermekek megsegítésére létrehozott alap felügyelete, melynek munkája révén számos ötletet és kezdeményezést valósítottak már meg Kárpátalján. A beszélgetésbe menet közben kapcsolódott be a szervezet igazgatója, aki a kezdeti nehézségekről és az elért sikerekről tartott érdekes előadást.

A ebéd színtere egy figyelemre méltó kezdeményezés helyszíne volt. A Mlsná kavka (Picky Jackdaw) egy nemdohányzó vegetáriánus étterem Prága belvárosában, ahol mentálisan sérült embereket foglalkoztatnak. Létrehozásának célja az volt, hogy a mentális betegségben szenvedő emberek az egészségesek körében végzett munka során visszanyerjék önbizalmukat, ami megkönnyíti számukra a nyílt munkaerőpiacra való visszatérést. A tulajdonos, Filip Kavka, személyesen fogadta az ukrájnából érkező vendégeket és mutatta be számukra az étterem mindennapjait.

A szakmai nap záróprogramjaként a Centre for Integration of Foreigners szervezet működésének megismerésére nyílt lehetőség. A szervezet igazgatója, Vladislav Günter, személyesen fogadta a vendégeket. A szevezet mottója: „Segítsünk a bevándorlóknak honfitársakká válni”. Színvonalas előadás keretében a résztvevők megismerkedhettek a szervezet oktatási és szociális programjaival, pályázatainak kivitelezésével, valamint a csehországi civil szervezetek működésével általában.

A résztvevők számos tapasztalattal gazdagodva tértek haza, és lélekben már készülnek a következő szakmai útra, melynek lebonyolítására 2014 januárjában kerül sor, helyszíne pedig a magyarországi Miskolc lesz.