Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

15 kárpátaljai kézműves utazik tapasztalatcsere látogatás céljából Magyarországra

2013-11-22 15:51:12

Közel 15 kárpátaljai kézműves látogat Magyarországra, hogy megismerkedjenek az ottani kollégák munkájával és, amennyiben lehetséges, átvegyék az ő szakmai tapasztalataikat. A szakmai út lebonyolítására november végén kerül sor, melynek keretében a kárpátaljai vendégek találkoznak magyarországi kézművesekkel.

A szakmai út célcsoportjai olyan szakemberek, akik tevékenységükkel hozzájárulnak a népművészeti értékek megőrzéséhez, fejlesztéséhez, akik még őrzik és továbbadhatják a fiatalabb generáció számára az egyedi kézműves technikákat. Olyan mesterségek űzői tartoznak ebbe a körbe, mint például a fazekasok, keramikusok, kovácsok, hímzők és szőtteskészítők, kádárok, fafaragók, festők, népi ételek készítésének mesterei és mindazok, akik hagyományos ajándéktárgyakat és egyéb népművészeti tárgyakat készítenek.

Ezen célcsoport nagysága elérheti az 500 főt Ukrajna és Magyarország határmenti régiójában.

A rendezvény „A népművészet és a kézműipar fejlődésének elősegítése a Kárpátok Eurorégióban HUSKROUA/1101/163” elnevezésű projekt keretében valósul meg, melynek célja visszatérni a helyi népművészeti értékekhez, növelni annak a régió turizmusában betöltött szerepét, mely jelentős hatással bírhat mind a kulturális, mind pedig a gazdasági életre a határmenti régióban. Fontos feladat, különböző reklámeszközök segítségével népszerűsíteni a népművészeti értékeket a turisták és egyéb, a régióba látogató vendégek számára, valamint ösztönözni az együttműködést és tapasztalatcserét az ukrán és magyar kézművesek között a határmenti régió területén.

Megjegyzés:

A projekt megvalósulásának célterülete: Kárpátalja megye (Ukrajna) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (Magyarország). A projekt időtartama: 2013. augusztus 01. – 2014. július 31.

Pályázó: : Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda

Partner: Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete (Magyarország).

Társult partnerek: Szatmár Néptánc és Népművészeti Egyesület, Ukrajnai Nemzeti Népművészek Egyesületének Kárpátaljai Szervezete.