Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Európa Nap Ungváron

2005-05-30 10:09:54

Május 28-29.-én Európa Nap került megrendezésre Ungváron a lengyel, szlovák, magyar és román határmenti régiók delegációinak részvételével. Az esemény ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Butejko A., Ukrajna külügyminiszterének első helyettese.

A város történelmi központjában információs sátrak voltak felállítva, ahol hazai és külföldi egyetemisták tájékoztatták az érdeklődőket a szomszédos országokról az Európai Unióról, valamint Ukrajna Európai Uniós kapcsolatairól különböző kiadványok segítségével.
A honismereti és a népművészeti múzeumokban kiállítással egybekötött vásár volt, ahol kárpátaljai könyvkiadók kiadványait, valamint népművészek alkotásait tekinthették meg az érdekéődők. Az Európa Nap keretében megrendezett koncerten felléptek: a “Cantus” kamarakórus, a megyei filharmónia kamarazenekara,  népzenei együttesek, és még sokan mások is.

A rendezvény keretében került sor a kárpátaljai borfesztiválra is. A megyeszékhely főterén ukrán előadók részvételével koncert zajlott. Május 29.-én  rock-fesztivál került megrendezésre az amfiteátrumban, s a város terein különböző nemzeti-kultúrális együttesek tartottak bemutatót.

A rendezvény fő szervezői voltak: a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás külkapcsolatokkal és az európai integráció kérdéseivel foglalkozó főosztálya, valamint az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda.