Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Tüzes kerekek a Beregvidéken

2012-10-02 01:26:07

Beregszászból indulva és ugyanoda megérkezve, útközben Baktát, Mezőgecsét, Tiszacsomát és Macsolát érintve körülbelül 35 kilométert tettek meg a Tüzes kerekek elnevezésű kerékpártúra részvevői 2012. szeptember 12.-én.   

A rendezvény célja a kerékpáros turizmus népszerűsítése valamint a Beregvidék egy szeletének bemutatása volt, mely vidék napjainkban sajnos nem tudja teljes mértékben kihasználni turisztikai adottságait. A túrával egyidőben a résztvevők egyúttal felmérhették mindazokat a nehézségeket is, melyekkel szembe kell nézniük azoknak, akik két keréken szeretnék majd a jövőben feltérképezni Kárpátalját – kerékpárutak hiánya, települések közútjainak rossz minősége stb. A résztvevőket két rendőrautó is kísérte, melyek nélkül sajnos napjainkban nem érezheti magát biztonságban a kerékpáros Ukrajna közútjain.

A Beregszászi Tourinfo Iroda és az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda által szervezett biciklis menetnek 50 fő vágott neki, többen jöttek Magyarországról, de volt egy Szatmárnémetiből érkezett vendég is köztük. A résztvevők Beregszász központjából, a római katolikus templomtól indultak Nagybakta irányába, ahol rövid kirándulás keretében megtekintettek egy XIX. századi kastélyt. Ezt követően Mezőgecse felé kerekeztek, ahol is szemügyre vehették a nemrég felújított községi tanács épületét, melynek az 1804-ben épült Kajdi kúria ad otthont.

A mezőgecsei Fazekas Vendégházban került sor a túra egyik fontos állomására, amikor is a résztvevők meggyújtották a fáklyákat az épület kemencéjében, melyet a tulajdonos kenyérsütésen kívül húsok sütésére és füstölésére is használ. Rövid pihenőt tartottak a Tiszacsomai Honfoglalási Emlék- és Szoborparkban, majd az égő fáklyákkal Beregszászba visszakerekezve csatlakoztak a résztvevők a 49. Bereg Fest ünnepi menethez.

A rendezvény az Integrált turisztikai kerékpárutak fejlesztése az ukrán-magyar határ mentén HUSKROUA/1001/012 projekt által, a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében és az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg.