Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kerékpáros túravezetők tanfolyam

2012-11-26 01:17:07

Az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda a Beregszászi Turisztikai Információs Központ bázisán kerékpáros túravezetői tanfolyamot indított. Tarpai József, a Központ vezetője, a tanfolyam szervezője elmondta, szeretnék mind szélesebb körben népszerűsíteni a természetjárást, a kerékpáros turizmust.

 

Ezt segíti majd – egy sikeres eu-s pályázatnak köszönhetően – az az épülő kerékpárút, amely Beregsurány-Asztély határátkelőtől Beregszászig, illetve a Tiszabecs-Tiszaújhely határátkelőtől Tiszabökényig vezet majd. A két méter széles kerékpárutat 2013 májusában tervezik átadni a forgalomnak. Mindemellett vannak olyan vidékeink, ahol lehet kerékpártúrákat szervezni. Ehhez viszont – akárcsak az idegenvezetéshez – képzett kerékpáros túravezetők is kellenek. Ebben segít ez a most indított tanfolyam is.

Molnár István, a Sza­bolcs-Szatmár-Bereg Megyei Terészetbarát Szövetség munkatársa a megnyitón elmondta, hogy szövetségüknek több mint 20 ezer tagja van, akik rendszeresen részt vesznek különböző túrákon, melyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A túravezetők különböző fokozattal rendelkeznek: legtöbb a bronzjelvényes, 5–10 %-uk már ezüstjelvényes, és jó néhányan elérték az arany fokozatot is, ők viszont már több évtizedes gyakorlattal rendelkeznek, illetve tudományos munkákat, könyvet jelentettek meg.

A kerékpáros túravezetők féléves elméleti és gyakorlati képzésben vesznek részt (a tanfolyam egyébként ingyenes), melynek során többek között helyszínismeretet, tájékozódást, elsősegélynyújtást, időjárás-megfigyelést és műszaki ismereteket (kerékpárjavítás) is tanulnak.

http://karpatinfo.net