Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Nyitókonferencia megrendezésére került sor Ungváron

2011-02-18 01:13:44

Az Európai Unió Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 támogatásával került megrendezésre 2011. február 17.-én Ungváron a „Határon átnyúló desztináció-menedzsment Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” elnevezésű projekt ünnepélyes nyitókonferenciájára.

A megyei turisztikai és üdültetési főosztály, a társadalmi szervezetek és a turizmusban érdekelt vállalkozók között folyamatos a párbeszéd, mely nagyban hozzájárul vidékünk idegenformának fejlődéséhez – mondta el Olekszandr Marcsenko, a főosztály vezetője.
– A határon átnyúló kapcsolatoknak köszönhetően az elmúlt években szoros együttműködés alakult ki, így sokat tanulhattunk egymástól – hangsúlyozta a szakember. – A legjobb példa erre a szervezett falusi turizmus, mely magyarországi kollégáinknak köszönhetően előbb Kárpátalján, majd az egész országban meghonosodott. Reméljük e mostani projekt is elősegíti a kárpátaljai turizmus fellendítését.
Tarpai József, az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója előadásában kifejtette, hogy a tapasztalatok szerint nincs összhangban az ágazatban érdekelt civil szervezetek, utazásszervezők, vállalkozások, szállásadók és szolgáltatók, valamint az önkormányzatok turisztikai együttműködése.

Ezt a komplex problémát Magyarországon már megoldották. Évekkel ezelőtt egy észak-amerikai modellt honosítottak meg szomszédainknál, a Turisztikai Desztinációs Menedzsmentet (TDM). Vagyis, ha valaki Kárpátalját választja úti célként, az az internet segítségével percek alatt megtud minden lényeges információt az érintett vidék idegenforgalmi lehetőségeiről, kínálatáról, rendezvényeiről, gasztronómiájáról és megközelíthetőségéről. Ezt prezentálták magyarországi kollégáink a szférában dolgozók számára.
– Magyarországon se volt egyszerű folyamat megértetni a desztináció jelentőségét – jegyezte meg Víg Tamás, a Magyar Turizmus zrt. TDM koordinátora.– Tulajdonképpen arról van szó, hogy a turisztikai szolgáltatók úgy fognak össze, hogy mondjuk a szállást, étkezést, biciklikölcsönzést, programokat, túrázásokat gyakorlatilag csomagajánlatként jelenítik meg. Ennek a projektnek többek között célja az is, hogy a turizmus terén lebontsuk a határokat. Ugyebár a turisták számára nem létezik igazából közigazgatási határ, legyen szó megyehatárról, vagy akár országhatárról. Nyilván ez Kárpátalján még nem egyértelmű.

– Meggyőződésem, hogy a két megye közös történelmi múltja, építészeti és kulturális értékei különleges desztinációt tesznek lehetővé – mondta Prof. dr. Hanusz Árpád, a Nyírségi Turistavarázs TDM elnöke. – Az a cél, hogy ezeket az értékeket megőrizzük és ezenkívül eladhatóvá tegyük a turisták számára, hisz ha ez sikerül, jelenősen javul az itt élő emberek életminősége. A marketing a legfontosabb, hisz amit nem tud a turista, az nincs is. Azért nem fog jönni valaki, hogy egy nagyot aludjon. A látnivaló – akár természeti, akár örökség –, a program, a gasztronómia jelenti a vonzerőt, és ha ez megvan, csak akkor választ szállást. Hisz ha valaki Tunéziába, Jordániába vagy Egyiptomba utazik, az turisztikai csomagot vesz. Ha el akar jönni Kárpátaljára, neki magának kell összerakni, kitalálni mi az, ami miatt érdemes idelátogatni.

A projekt legfontosabb célkitűzése, hogy egy asztalhoz ültesse a turisztika valamennyi szereplőjét és kiszolgálóját és a közös érdekekre építve összefogást segítsen elő a szektorban tevékenykedők között. Ennek megvalósítására a projekt számos egyéb rendezvényt, workshopokat, szakmai utakat, képzéseket bonyolít majd az év során valamint különféle turisztikai kiadványokkal is segíti a projekt megvalósításában résztvevők munkáját.

Előadások:

ТDM

Nyírségi Turistavarázs TDM

Magyarországi TDM szervezetek