Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Az EU egyik keleti kapujában – a magyar-ukrán határ menti együttműködések új helyzetben

2005-06-29 10:05:17

Az MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézetének Debreceni Osztálya az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda közreműködésével, a határokon átnyúló kapcsolatok kérdéseit vizsgáló EU 5-ös, ún. EXLINEA nemzetközi kutatási program keretében, tudományos és szakmai tanácskozást szervezett 2005. június 29.-én Ungváron, a Druzsba szálló konferenciatermében,  ”Az EU egyik keleti kapujában – a magyar-ukrán határ menti együttműködések új helyzetben” címmel.

Az EXLINEA kutatási program mintegy tíz ország határkutatóinak részvételével vizsgálja az Európai Unió egykori és jelenlegi külső államhatárai mentén a határon átnyúló együttműködések és a határmentiség kérdéseit. A rendkívül fontos kutatási projekt egyik kiemelt célkitűzése, hogy egy asztalhoz ültesse és közös gondolkodásra késztesse a magyar-ukrán határon átnyúló kapcsolatokban érintett közigazgatási, gazdasági, szakmai, társadalmi, civil stb. szervezetek, vállalkozások képviselőit, a kapcsolatépítés aktív szereplőit. A tanácskozás további konkrét célja volt, hogy az EXLINEA program eddigi eredményeinek ismertetésével egyidejűleg, lehetőséget teremtsen a magyar-ukrán határon átnyúló kapcsolatok alakításában közreműködők véleményének, tapasztalatainak és javaslatainak az összegyűjtéséhez, s a résztvevők saját szemszögükből értékelhessék és értelmezhessék a magyar-ukrán határ menti kapcsolatok legfőbb jellemzőit, különös tekintettel az euroatlanti integrációs folyamatok legújabb összefüggéseire, várható következményeire az EU külső határain.

A konferenciát megtisztelte jelenlétével az Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutató Központjának főigazgatója, valamint az Ukrajnai Nemzeti Tudományos Akadémia Lvovi Regionális Kutatóközpontjának munkatársa is. A két intézmény képviselője a tanácskozást követően megállapodást írt alá, melynek köszönhetően várható, hogy a jövőben a határ menti együttműködési kérdések tanulmányozásába más helyi, regionális és országos tudományos intézetek is bekapcsolódnak majd.

A tanácskozást követő napon a rendezvény magyarországi résztvevői látogatást tettek a Munkácsi várban, a Vereckei-hágónál, valamint a Szolyvai Emlékparkban.