Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Részvétel a X. Szenkeparti Nagyvásáron

2011-08-22 01:07:31

Az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda  és partnerszervezete a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a  Határon átnyúló desztináció-menedzsment Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elnevezésű projekt keretében közösen vettek részt a X. Szenkeparti Nagyvásáron, ahol a projekt eredményein kívül helyi népművészek alkotásait is bemutatták.

Penyigén a Szenke patak partján kerül évente megrendezésre augusztus végén a  Nagyvásár. A rendezvény hagyományőrző, gasztronómiai, turisztikai látnivalókban bővelkedik.2001. évben került először megrendezésre a településen a Szenke-parti Nagyvásár, mely az évek alatt a Szatmári Fesztivál rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb és legszínesebb hagyományőrző turisztikai helyszínévé nőtte ki magát, ahová a visszatérő vendégek mellett évről évre ezrek látogatnak el, hogy részesei legyenek az egykori nagyvásári hangulatnak.

A kiállítók és kézművesek kavalkádja, a kulturális műsor és a népi színjátszók mellett jelen lévő hagyományosan magyar ételek nagy része kereskedelmi forgalomban már nem is kapható. A régi ízek szabad tűzön történő elkészítésével megismerhetővé válnak a szatmári paraszti konyha remekei. A hagyományos készített kötött-tészta leves, szilvalekváros puliszka, kemencés lángos, tengerikásás töltöttkáposzta, lapcsánka, szilvából és lekvárból készült ételek stb. mind a térségre jellemző hagyományos étel, amelynek elkészítését bárki megtekintheti és elsajátíthatja a rendezvény ideje alatt. A látogatók óriási tetszését váltotta ki tavaly a fából készült „receptautomata”, melyből a felsorolt szatmári étkek pappírra vetett kulisszatitkait „válthatták” ki az érdeklődők.

Az eddigi  „Szenke-parti Nagyvásár”-ok is bebizonyították, hogy szükség és igény van a hagyományőrző rendezvényekre. Ez a szükséglet nem csak a turisták, hanem a helyi lakosság részéről is jelentkezett. A rendezvényünk célja a térség turisztikai fellendítése, Penyige község felzárkóztatása. A rendezvény előkészületei, a programok szervezése, lebonyolítása mozgósítják a község apraját-nagyját, és egymást segítő közösséggé formálja az itt lakókat.