Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Befejeződött az idegenvezetői tanfolyam

2011-11-29 01:04:36

A tanfolyam indításának apropójául a közelgő labdarúgó Európa bajnokság szolgált, mindamellett szem előtt tartottuk a távolabbi stratégiai célokat is – nyilatkozta lapunknak Tarpai József, a Kárpátaljai Tourinform Irodahálózat vezetője. – Nevezetesen azt, hogy a megyében egyre inkább fejlődő turisztikai ágazatnak egyre több képzett, elhivatott szakemberre van szüksége.

Az idegenvezetői tanúsítvány mellett mit adott a mostani tanfolyam? – a vizsga szünetében néhány hallgatót erről faggattunk.

 

Fodor Gyula:
– Azt hiszem, nem árulok el titkot azzal, ha elmondom, hogy a tanfolyam résztvevői közül többen már elvállaltuk néhány Magyarországról hozzánk érkezett turistacsoport vezetését. Ám be kell látnunk, hogy a megye történelméről, földrajzi adottságairól, az itt található emlékhelyekről, természeti látnivalókról és az itt élő emberek életéről megszerzett tárgyi tudásunk sokszor nem elegendő. Az idegenvezetés módszertana külön tudomány, amely egyben egyfajta szemléletet is tükröz. Ennek elsajátításához tapasztalt, az idegenvezetésben jártas szakemberek segítségére van szükség. Nekem ezt nyújtotta a tanfolyam.

Gönczy Sándor:
– A turisztikai könyvek – nem is tehetnek mást – a legfontosabb tudnivalókra koncentrálnak. Ám a turista kíváncsi emberfajta, s ezt a kíváncsiságot bizony ki kell elégíteni. Szerencsére a kurzus során mélyebb, alaposabb ismeretekre tettünk szert. Mondok egy példát. Aki arra jár, mindenki megcsodálja a csetfalvai református templom sokszáz éves kazettás mennyezetét. Ám azt, hogy miért épp ezeket a motívumokat festették fel a mennyezeti fatáblákra a régi mesterek, nos, azt kevesen tudják. Hogy ezt megfejtsük, ahhoz a vallástörténetben is el kell mélyedni. Erre és sok egyéb másra most lehetőség adódott.

Jakab Eleonóra:
– Rendszerezett tudás, komplex ismeretanyag megszerzése – röviden így foglalható össze egy ilyen tanfolyam lényege.

Scsurenko Volodimir:
– Én nem csupán az előadóknak, hanem a tanfolyamon résztvevő hallgatóknak is köszönhetően sok új ismeretre tettem szert. Remélem, sok barátot, kollégát szereztem. És beláttam, hogy az idegenvezető egy kicsit pedagógus, egy kicsit történész és művészettörténész is egyben. Meg szociológus, biológus és közgazdász is. Egyszóval olyan ember, aki igen sok szakmában jártas, emellett tud bánni a különböző habitusú, világnézetű és vérmérsékletű emberrel. Röviden: jól felkészült szakember.

Eszenyi Gábor

http://karpatinfo.net