Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Beregszászon járt a proHáló Nemzetközi munkacsoportja

2010-04-11 00:54:06

2010 tavaszán folytatódott a proHáló Hálózat határon átnyúló kapcsolatainak építése. Felvidék és Erdély után ezúttal Kárpátaljára látogatott a hálózat nemzetközi munkacsoportja április 9-10-én. A beregszászi találkozóra az Ukrán- Magyar Területfejlesztési Iroda szervezésében került sor.

A kétnapos találkozó első napján a proHáló Nemzetközi munkacsoportjának tagjai mutatták be a hálózat működését és tevékenységét:

  • Bárdos Ferenc (Életfa Környezetvédő Szövetség ˇ Eger) ismertette a hálózat felépítését, működési alapelveit és értékelési rendszerét;
  • Hajnal Zsolt (Nevelők Háza Egyesület ˇ Pécs) mutatta be a hálózati PR-t a pro Hálóban;
  • Kovács György (Civil Szervezetek Regionális Szövetsége ˇ Székesfehérvár) mutatta be a hálózat egy modellértékű kistérségi tevékenységét;

Ezt követően került sor a proHáló munkacsoportjainak bemutatására: Hudi Zsuzsa (Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület ˇ Veszprém) a Nemzetközi munkacsoport, Kovács Kamilla (Regionális Civil Központ Alapítvány ˇ Miskolc) a Képzési munkacsoport, Paliczné Pelenczei Szilvia (Első Nyírségi Fejlesztési Társaság – Nyíregyháza) a Helyi Fejlesztési munkacsoport és Varga Endre (Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület ˇ Veszprém) a Marketing munkacsoport tevékenységét ismertette.

A hivatalos programot követően a résztvevők végigsétáltak Beregszász főutcáján, megnézték a város nevezetességeit, magyar emlékeit.

A városnézés után megvacsoráztunk, majd azt követően kötetlen beszélgetés kezdődött kárpátaljai vendéglátóinkkal, ahol mindannyian választ kaptunk kérdéseinkre, főként a magyar és az ukrajnai belpolitikai viszonyok, a civil szektor helyzete, az állam/önkormányzat és a civil szervezetek kapcsolata került szóba.

Másnap vendéglátóink bemutatkozásával folytatódott a program, akik néhány szóban bemutatták az általuk képviselt szervezet tevékenységét és mindennapjait Ezt követően Tarpai József, az Ukrán- Magyar Területfejlesztési Iroda vezetője ismertette az iroda tevékenységét végezetül Dancs Karolina, az iroda munkatársa mutatta be a kárpátaljai civil életet Ukrajna függetlenné válása óta.

Mindkét fél részére érdekes és hasznos volt a kétnapos találkozó és tapasztalatcsere, a felek megállapodtak abban, hogy érdemes ezt a kapcsolatot ápolni és továbbfejleszteni.