Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Élhető környezetért a magyar-ukrán határtérségben

2010-06-06 00:52:23

EuroClip-EuroKapocs Közalapítvány, az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott, “Határon átnyúló együttműködés fejlesztése a magyar-ukrán határtérségben című program keretében valósult meg a ˇÉlhető környezetért a magyar-ukrán határtérségben című projekt, partnerségben a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Külgazdasági Kapcsolatok, Európai Integrációs és Turisztikai főosztályával valamint az Ukrán- Magyar Területfejlesztési Irodával.

A rendezvény célja volt az Európai Unió és Magyarország, mint EU tagország környezetvédelmi célkitűzéseinek, és azok eszközrendszerének bemutatása, az európai, magyarországi, ukrajnai tapasztalatok átadása, megosztása, a környezet és természetvédelem előtérbe helyezése, a lakosság környezettudatos magatartásának elősegítése, a környezetvédelmi szakmai és civil szervezetek hálózatának kiépítése, együttműködésük erősítése.

A rendezvényen minden olyan környezetvédelmi, ökológiai és vízügyi kérdés megvitatásra került mely az Ukrajna és Magyarország határ menti régióinak együttműködésén alapul.

A konferencia Nuszer Ernő, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Külgazdasági Kapcsolatok, Európai Integrációs és Turisztikai főosztály vezetőjének köszöntő szavaival indult, aki egyben a rendezvény levezető elnöke is volt.

A rendezvényen köszöntőt mondott ukrán részről Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke és megtartotta előadását ˇA Tisza vízgyűjtő medencéjének fenntartható fejlődéséért címmel. A magyar fél részéről Monori István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés képviselője köszöntötte az egybegyűlteket, és emlékeztetett arra a tényre, hogy Magyarország, mint az EU soros elnöke számára 2011-ben számos lehetőség nyílik meg a környezetvédelmi tevékenységek aktivizálására valamint a Kárpátok Eurorégió keretein belül a határ menti együttműködések fejlesztésére az árvízvédelem terén.

A konferenciára meghívást kaptak az ukrán-magyar határ menti megyék vízügyi igazgatóságainak, környezetvédelmi felügyelőségeinek és civil szervezeteknek az illetékes szakemberei. A mintegy 60 résztvevő között önkormányzati szakemberek, közalkalmazottak és civilek is képviseltették magukat. A rendezvény eredményeként megvalósult az ukrajnai és magyarországi szakemberek tapasztalatcseréje az élhető környezet megőrzéséért a magyar-ukrán határtérségben.

Nuszer Ernő főosztályvezető zárszavában felhívta a figyelmet a Magyarország – Szlovákia – Románia ˇ Ukrajna 2007-2013 Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz Határon Átnyúló Együttműködési Programjára melynek pénzügyi kerete széleskörű lehetőséget kínál a közös határ menti környezetvédelmi problémák pályázatok útján történő megoldására.