Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

A részvételi alapú helyi fejlesztés helyzetének elemzése a Kárpátok Eurorégióban

2009-01-10 00:23:47

A Kárpátok Fejlesztési Alapítvány, ill. a Mott Alapítvány azzal a kéréssel kereste meg az Észak-magyarországi Regionális Kutatásokért Alapítványt, hogy készítsenek háttérvizsgálatokat a Kárpátok Eurorégió térségében kialakítandó új stratégiájukhoz.

Az Alapítvány a kérésnek eleget téve felvette a kapcsolatot a Kárpátok Eurorégió tagországainak olyan intézményeivel és szervezeteivel, melyek szívesen részt vállaltak a kutatás megvalósításában. Ukrajnából szervezetünkre, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Irodára esett a szervezők választása, s minket ért az a megtiszteltetés hogy részt vállalhattunk a kutatási projektben.

A kutatás keretében létrejött angol nyelű tanulmány az elmúlt 15 évben végbement gazdasági, társadalmi változásokról és azoknak a részvételi alapú helyi fejlesztésre, annak feltételrendszerének alakulására gyakorolt hatásairól számol be Ukrajnában. A tanulmányon kívül közösen felépített adatstruktúra szerint NUTS IV-es szintnek megfelelően kigyűjtésre, majd adatbázisba rendezésre kerültek a Kárpátok Eurorégió tagországaira vonatkozó statisztikai adatok.

A program terveink szerint 2009-ben is folytatódik, mégpedig országonként 1-1 kistérségi esettanulmány elkészítésével és az első lépcsőben elkészült elemzések alapján körvonalazandó részkérdésekben fókusz csoportos beszélgetések megszervezésével. A már kidolgozott fejlesztési tervekre és a helyiekkel készült interjúkra alapozva mutatjuk majd be a jellemző helyi fejlesztési szükségleteket és kapacitásokat.