Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

A Jószomszédság Napja Tarpán Tarpa

2005-07-31 09:59:42

2005. július 30.-án a magyarországi Tarpán került megrendezésre a IV. Kuruc fesztivállal egybekötött, a Jószomszédság Napja Tarpán elnevezésű  rendezvény. Maga a rendezvény a “Jeles Napok a Beregben” elnevezésű eseménysorozat keretében, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés kezdeményezésére, került megrendezésre, a rendszerváltást követően először, Ukrajna és Magyarország között. Itt találkozhattak egymással a két megye vezetői, a járások és kistérségek képviselői, kulturális szervezetek és műkedvelő együttesek.

A rendezvényre Kárpátaljáról négy autóbusszal, valamint több személygépkocsival összesen közel 200 résztvevő érkezett. A magyarországi hagyományőrzőkön kívül Kárpátaljáról öt ruszin, ukrán és magyar együttes vett részt. A találkozót megtisztelte jelenlétével Kárpátaljáról Volodimir Hoblik kormányzóhelyettes és Iván Misko, a megyei tanács alelnöke. A nyitóbeszédet Gazda László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke mondta.

Nagy sikert aratott a Magyar Örökség Színház előadása, valamint a kurucdalok és balladák neves előadóművészek tolmácsolásában. A nap folyamán a kárpátaljai résztvevők termékbemutatót és turisztikai kiállítást is rendeztek, melynek minden feltételét az Iroda biztosította. Dr. Csikány Gábor, dr. Dobai János hadtörténész és Vinnai Győző,
a Rákóczi Szövetség nevében nyitotta meg a Magyar emlékek a világban
című fotókiállítást, mely ugyancsak a Rákóczi-örökséggel foglalkozik.
A találkozó kurucbállal és a kurucok szépe megválasztásával zárult.

A rendezvények mellet a délután folyamán hivatalos megbeszélést tartottak a kárpátaljai járási képviselők és polgármesterek, magyarországi kollégáikkal.