Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Befektetési lehetőségek feltérképezése Kárpátalján

2008-04-09 16:18:56

A “Befektetési lehetőségek feltérképezése Kárpátalján” elnevezésű program keretében 2008. április 8.-án nemzetközi konferenciát és üzletember találkozót szerveztünk Munkácson “A szilárd-hulladék hasznosításának problémái” elnevezéssel. A program a térségben található befektetések, vállalkozások számának növelésére irányult, melyek jelenléte az egyik legfontosabb mutatója az adott terület gazdasági aktivitásának.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a Budapesti Gazdasági és Közlekedési Minisztérium munkatársai, magyarországi vállalkozók, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának munkatársai, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás vezetősége, a járási közigazgatások vezetői és munkatársai, vállalkozók.

A rendezvény ideje alatt a “Hulladékból termék” című kiállítást tekinthették meg a résztvevők az ÖKO-Pack Kht. jóvoltából. A kiállítás szemléltette a szilárd hulladék újrahasznosításának folyamatait, valamint az újrahasznosított anyagokból készült termékeket.

A rendezvényen köszöntőt mondott Gérnyi Gábor – a Gazdasági és Közlekedésügyi Minisztérium Üzleti Környezet Fejlesztése Főosztály megbízott vezetője, Nuszer Ernő – a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Európai Integrációs, Külgazdasági Kapcsolatok és Turisztikai Főosztályának főosztályvezetője, Sziklavári Vilmos – a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, Kartasov Oleksandr – a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnökének tanácsadója, valamint Lengyel Zoltán a Munkácsi Városi tanács elnökhelyettese. A felszólalók közül többen is hangsúlyozták a határmenti együttműködés szerepét a hulladékgazdálkodás és a gazda?ági együttműködés terén, az Európai Uniós pályázatok által felkínált lehetőségekhez szükséges partnerség kialakításának fontosságát. A program további részében előadást tartott Sárosi Eszter, az Országos Hulladékhasznosítók Egyesülete (HOE) munkatársa, aki a magyarországi hulladékhasznosítási helyzetet tárta a jelenlévők elé. Ezt követően Pogorelov Andrij, a Kárpátaljai Megyei Ökológiai és Környezetvédelmi Főosztály főosztályvezetője ismertette a hulladékhasznosítás és környezetvédelem Kárpátaljai helyzetképét. A program további részében szó esett még a hulladékgazdálkodás jogi feltételrendszeréről Ukrajnában (előadó: Romanec Vaszil, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Kommunális osztályának megbízott vezetője, valamint a csomagolóanyagok hulladékhasznosításának fejlődőséről az elmúlt 5 évben Magyarországon (előadó: Erdészné Braun Angéla, az ÖKO-Pack Kht. Hasznosítási igazgatója).

Az előadások között szerepelt még a sikeresen működő magyarországi hulladékfeldolgozók a Székom Zrt és a Vertikál Zrt tevékenységének bemutatása, valamint a kárpátaljai AVE Vinohradovo kft tevékenységének ismertetése is. Az előadások befejezését követően időt és lehetőséget biztosítottunk a jelenlévő vállalkozások képviselői számára kötetlen szakmai beszélgetés lebonyolítására.

A rendezvény nagy mértékben hozzájárult a térség gazdasági kapcsolatainak fejlődéséhez, elősegítette a vállalkozások tájékoztatását a kárpátaljai befektetői környezetről, s reményeink szerint a jövőben felgyorsítja az EU-tól keletre irányuló befektetések folyamatát.

A résztvevők megtekintették a Fornos község határában működő hulladékfeldolgozót, a Nove Davidkovo településen működő csatornatisztító hálózatot, valamint a rendezvény végén közös kiránduláson vettek részt a Munkácsi várban és ellátogattak külföldi tőkével működő nagyobb beruházások helyszíneire is.

A program során elkészült befektetői kézikönyv legfőbb célja, hogy elegendő információt szolgáltasson a beruházni kívánók számára Kárpátalja megye aktuális gazdasági helyzetéről, a beruházások törvényi hátteréről, a már jelen lévő gazdasági szereplőkről, a megye nagyobb városairól és a határmenti járásokról. Reményeink szerint a program keretében megjelent befektetői kézikönyv terjesztése további befektetéseket generál a térségbe, melynek köszönhetően a vállalkozások közötti szakmai együttműködések is erősödnek.