Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

A közlekedési logisztika határon átnyúló fejlesztési lehetőségei Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program 2004-2006

2008-07-28 16:13:04

A közösségi kapcsolatok fejlettségi szintje Kárpátalja megye és a szomszédos országok vonatkozásában, valamint a régió gazdasági nyitottsága mind inkább megerősítik azt a tényt, hogy az ukrán-magyar határszakasz áteresztőképessége és infrastrukturális fejlettsége sokkal inkább gátja, mint elősegítője a gazdasági felemelkedésnek.

Ideje volt hát, hogy Kárpátalja megye speciális határon átnyúló lehetőségeit kihasználva megcélozza a közlekedési logisztika fejlesztését. Az elképzelés megvalósítására 2008-ban közös ukrán-magyar határon átnyúló projekt megvalósítása kezdődött el A közlekedési logisztika határon átnyúló fejlesztési lehetőségei címmel. A projekt támogatója az Európai Unió 2004-2006 Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Programja volt, megvalósítója pedig a Kárpátaljai Megyei Közútkezelő Szolgálat, partenerségben az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Irodával.

A projekt célja a határon átnyúló közlekedési logisztika fejlesztése volt, alapos elemzési jelentés valamint közös fejlesztési koncepció kidolgozásával. A fennt említett dokumentumok az érdekelt felek közreműködésével kerültek kidolgozásra, a bevont szakértők tapasztalatai alapján. A fejlesztési koncepció a következő stratégiai elvek alapján került kidolgozásra:

- A regionális fejlesztés erősítése a közlekedéslogisztika Kárpátalján már működő programjaival összhangban

- A régió felkészültségének megalapozása az EU normáknak és követelményeknek megfelelően a közlekedés területén

- Olyan koncepció kidolgozása, melyet a közösség egységes fejlesztési stratégiaként fogad el a közlekedéslogisztika terén

- A közlekedési hálózathoz kapcsolódóan tevékenykedő speciális szervezetek bevonása a határ mindkét oldalán annak érdekében, hogy közös ajánlásokat dolgozzanak ki a közlekedésfejlesztésben.

Az elemző jelentés, mely az ukrán-magyar határszakaszon működő határátkelőhelyek terheltségére és áteresztőképességére irányult, tartalmazza a feljesztési ehetőségeket a meglővő és a jövőben kialakítani tervezett határátkelők vonatkozásában, a következő aspektusok szerint:

- A közlekedési és technikai infrastruktúra vizsgálata Kárpátalja megye határán, különösen a határátkelők körzetében

- Kárpátalja megye közlekedéslogisztikai fejlettségének szerkezeti elemzése

- A határtkelőhelyek forgalmának empirikus vizsgálata (mennyiségi értékelés, adatbázis tanulmányozás), a terhelés intenzitásának és a forgalom struktúrájának elemzése

- A működő határátkelőhelyek technikai infrastruktúrájának értékelése

- SWOT analízis a működő határátkelőhelyek terheltségéről és áteresztőképességéről.

A projekt keretében út- és hídkarbantartási munkálatok is elvégzésre kerültek a határátkelő helyek vonatkozásában, mégpedig a következő helyszíneken:

- Útburkolat javítása a Tiszaújlak-Tiszabecs határáthelő hídján

- 2 km-nyi útszakasz beton és aszfalt burkolatának kijavítás a Kaszonyi határátkelő irányába

- 3 km-nyi útszakasz beton és aszfalt burkolatának kijavítás a Haranglábi határátkelő irányába.

A projekt végrehajtásában fontos szerepet játszott az ukrajnai és magyarországi közúti szolgálat szakértőinek, a projekt menedzsment partnereinek elméleti és gyakorlati tapasztalatcseréje.

Ebből a célból az ukrajnai szakemberek számára látogatással egybekötött szakmai út megszervezésére került sor Magyarország területére, hogy tapasztalatokat szerezzenek a partnerszervezet tevékenységéről a közlekedéslogisztika és a közútkezelés terén. A szakmai út keretében az ukrán szakemberek megismerkedhettek a magyar fél által elért eredményekkel a szakértői tervezés terén, valamit olyan konkrét projektek megvalósulását vehették szemügyre melyeket a magyar partnerszervezett vitt véghez, vagy melyek kivitelezése épp folyamatban volt (akár állami finanszírozással, akár pályázati úton elnyert konkrét pénzösszegek által  pl. nemzetközi technikai segítségnyújtás, beruházási projektek).

A projekt megvalósulása nagyban hozzájárult a főbb, regionális jelentőségű kárpátaljai közlekedési útvonalak európai szabványoknak és jelenkori követelményeknek megfelelő infrastrukturális fejlesztésének erősítéséhez.