Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Magyar-ukrán kerekasztal megbeszélés a hulladékkezelés korszerűsítése kapcsán Nyíregyházán

2007-04-19 14:33:12

2007. április 18.-án Nyíregyházán a “Kárpátalja megye Szilárdhulladék-gazdálkodási koncepciójának előtanulmánya” c. projekt kapcsán kerekasztal megbeszélésre került sor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kht. szervezésében. A program ukrajnai partnerszervezete az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda, támogatója pedig az EuroClip-EuroKapocs Közalapítvány volt.

A rendezvényen kárpátaljai és magyarországi szakemberek vettek részt, s folytattak megbeszélést a Tisza szennyeződésének mérsékléséről, valamint a korszerű hulladékgazdálkodás feltételrendszerének megteremtéséről a magyar-ukrán határtérségben, kiemelten is a Tiszán és annak mellékfolyóin. Az ipari szennyezés mellett a kommunális, vagyis a lakossági hulladék is növekvő veszélyt jelent a Tisza vízminőségére és persze a folyó környezetére. Ez a tény pedig sürgős lépéseket tesz indokolttá mindkét fél számára. Ahogy hozzászólásában a Felső-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságának igazgatója, Bodnár Gáspár is említette a Tisza szennyezettségének mértéke akkora, hogy azonnali intézkedésék foganatosítása indokolt mindkét fél részéről. – A 24. órában vagyunk – hangsúlyozta.

- Megyénk és a határokat összekötő régiónk új arculatának kialakításában is szerepet játszik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Program, melynek öt éves előkészítése jelzi: az uniós léptékű környezetvédelmi projekt időigényes és kormányzati ciklusoktól független törekvés – emelte ki Seszták Oszkár, a megyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében.

A rendezvényen részt vett Andrej Pogorelov a Kárpátaljai Állami Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóság igazgatója, aki előadásában ismertette a jelenlegi ukrajnai helyzetet, valamint beszélt a hulladékgazdálkodás terén tervezett lépésekről. Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat ismertette a hallgatósággal. Előadásában vázolta a környezetvédelmi és vízgazdálkodási témákban PHARE, TACIS és INTERREG támogatások segítségével megvalósított programok eredményeit, valamint az új pályázati kiírásokat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-gazdálkodási Programot Parragh Dénes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kht. igazgatója ismertette. Előadásában utalt arra, hogy a program megvalósítása mintaként szolgálhat Kárpátalja megye szilárdhulladék-gazdálkodási tervezetének elkészítéséhez, s így már a Tisza vízgyűjtő területén meg lehet majd szüntetni a szennyezőforrásokat.

A megbeszélésen résztvevő magyarországi és ukrajnai szakértők egyetértettek abban, hogy csak a vízgyűjtő területek korszerű hulladékkezelése előzheti meg a Tisza szennyezését. Ehhez azonban szükség van a határrégió összefogásán kívül jelentős Európai Uniós és kormányzati támogatások bevonására is.