Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

“A magyar és európai uniós területfejlesztési, pályázati tapasztalok átadása ukrán területfejlesztési és közigazgatási szakemberek számára”

2007-04-20 14:30:49

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kht. Képzési és Információs Központja adott helyet A magyar és európai uniós területfejlesztési, pályázati tapasztalatok átadása ukrán területfejlesztési és közigazgatási szakemberek számára elnevezésű programnak. A program lebonyolítására 2007. április 16-19 között került sor Nyíregyházán.

A képzés célja a magyar és európai uniós területfejlesztési struktúrák tapasztalatainak átadása volt, az ukrán területfejlesztési intézményrendszer kialakításának elősegítése, a megyei, regionális és országos szinten szerzett területfejlesztési tapasztalatok, munkamódszerek megismertetése, pályázati praktikák, technikák, “kulisszatitkok” átadása az ukrán területfejlesztési és közigazgatási szakemberek számára.

A kárpátaljai résztvevők április 16.-án délben érkeztek meg Nyíregyházára, ahol a Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. igazgatója, Parragh Dénes fogadta őket. A nap további részében Takács Lajos, a ”EUROPE DIRECT” Európai Információs Pont projekt menedzsere tartott előadást európai uniós alapismeretekről, valamint az Eu regionális politikájáról. A következő napon Magyarország regionális politikájával és a Nemzeti Fejlesztési Tervvel ismerkedhettek meg a képzésben résztvevők, valamint a nap második felében egy mintaprojekt bemutatásán keresztül a projektmenedzsment feladatait is elemezték. A szerdán, a nagy érdeklődősre való tekintettel a ”Kárpátalja megye Szilárdhulladék-gazdálkodási koncepciójának előtanulmánya” c. projekt kapcsán megrendezett kerekasztal megbeszélésen vettek részt a kárpátaljai vendégek, majd azt követően egy teszt kitöltésével adtak számot az elmúlt napokban megszerzett tudásról. Ezt követte a “EUROPE DIRECT” Európai Információs Pont épületében tett látogatás, melynek során hasznos, az Európai Unióval kapcsolatos kiadványokat kaptak a résztvevők.

A rendezvény zárónapján a tesztet sikeresen kitöltöttek számára angol nyelvű tanúsítvány kiosztására került sor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kht. Képzési és Információs Központjában. Ezt követően szakmai kirándulásra került sor a Baktalórántházi kistérségbe, ahol is a kistérség önkormányzati vezetői várták a kárpátaljai vendégeket. A szakmai kerekasztal megbeszélés után, zárásként minden résztvevő a Fenyves csárdában, egy ünnepi díszebéden vett részt.

A rendezvény minden résztvevője hasznos szakmai ismeretekkel tért haza Kárpátaljára, melyeket igyekeznek megosztani itthon maradott kollégáikkal annak érdekében, hogy még több sikeres pályázat kerüljön megvalósításra a megye területén a jövőben.