Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Út a sikeres Európai Uniós pályázatokig

2007-05-15 14:26:32

Az “Út a sikeres Európai Uniós pályázatokig” elnevezésű program 2007. februárjában lépett a megvalósítás fázisába, s a következő tevékenységek megvalósítását foglalta magába: Kérdőíves felmérés a beregi térségben. A program során irodánk munkatársai összeállítottak egy 45 kérdésből álló kérdőívet.

Az önkitöltős kérdőív a beregi térségbe sorolható települések népesedési, gazdasági-társadalmi, infrastrukturális, turisztikai és környezeti helyzetének feltárására irányult. Célcsoport: magyar oldalon a Vásárosnaményi és a Fehérgyarmati kistérségek települései (közel 40 település), ukrán oldalon főként a beregszászi járás, valamint a munkácsi járás települései (27 település). A kérdőíves felmérés célja a beregi térség jelenlegi helyzetének megismerése, testvér-települési kapcsolatok kialakításának ösztönzése valamint a határmenti települések jövőbeni közös fejlesztési céljainak megfogalmazása volt. 

A kérdőíves felmérés során olyan információkhoz jutottunk hozzá, mint: milyen települések rendelkeznek testvértelepüléssel, melyek azok, akik most keresnek testvértelepülést, az elmúlt néhány évben milyen projekttapasztalatot szereztek sikeresen megvalósított határmenti projektekben a települések, melyek azok a területek, melyekre építve konkrét pályázatok kidolgozásán lehet gondolkodni, s hogy melyik is lehet az a szervezeti forma, amelynek keretein belül a települési önkormányzatok, valamint a kistérségi és járási szervezetek nagyobb eséllyel pályázhatnak Európai Uniós források elnyerésére. A kérdőíves felmérés kapcsán elkészült a térség SWOT analízise, mely jó alapot szolgáltat a jövőbeni fejlesztési célok meghatározására, valamint projektötletek generálására.

A program keretében megrendezett konferenciára 2007. április 27.-én került sor a beregszászi járási Jánosi község Helikon szállójának konferenciatermében. A rendezvényre több mint 40 résztvevő érkezett. A rendezvény megnyitóját követően köszöntőt mondott Braun Béla, a Beregszászi Járási Tanács képviseletében, Tóth Géza a Beregszász város Polgármesteri Hivatalának jegyzője valamint Újlaki György, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa Beregszászi Ügyfélszolgálati Irodájának konzulja. A felszólalók közül többen is hangsúlyozták a határmenti települések együttműködésének szerepét, az Európai Uniós pályázatok által felkínált lehetőségekhez szükséges partnerség kialakításának fontosságát.

A köszöntőket követően Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója tartott előadást ”A Beregi térségben végzett kérdőíves felmérés eredményeinek bemutatása” címmel. Az előadás kapcsán minden résztvevő megismerkedhetett a kérdőíves felmérés céljaival és eredményeivel. Az előadás ideje alatt a jelenlévő polgármesterek lehetőséget kaptak arra, hogy néhány szóban bemutassák azokat a projektjeiket, melyek PHARE CBC vagy INTERREG IIIA/TACIS program keretében valósultak meg a határrégióban. A felszólalások alkalmat kínáltak arra, hogy felhívják a jelenlévők figyelmét a testvértelepülési lehetőségek kialakításának fontosságára, valamint megismertessék  őket a sikeres partnerségből fakadó előnyök kihasználásának módszereivel.

A második előadó Baranyi Béla, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatási Központja Alföldi Tudományos Intézete Debreceni Csoportjának tudományos osztályvezetője volt. Előadásának címe: A határmentiség és a határon átnyúló kapcsolatok sajátosságai Magyarországon, különös tekintettel a a magyar-ukrán államhatárra. A fenntemlített szervezet több ízben végzett már kutatást az ukrán-magyar határmenti térségben. Ezen kutatások eredményeinek bemutatása előtérbe helyezte azokat a prioritásokat, melyekre építve meg lehet határozni a térség hosszútávú fejlesztésének irányait.

Riskó István, az Ungvári Interreg Információs Iroda munkatársa ismertette a jelenleg érévnyben lévő pályázati kiírásokat, valamint a 2007-2013-as időszakra tervezett pályázati kategóriákat és azok prioritásait. Eladásával minden jelenlévőt bátorított arra, hogy a Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program keretében megjelent kiírásra mind több pályázattal pályázzanak. Záróelőadásként Dancs Karolina, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda irodavezetője beszélt a pályázatírásról, a projektervezésről valamint a projekt menedzsment fontosabb szakasziról. Az előadás végén került bemutatásra az a SWOT analízis, mely a kérdőíves felmérés kapcsán került megfogalmazásra, s melynek megállapításával a teremben lévő összes résztvevő egyetértett.

A projekt és a konferencia célja az volt, hogy a települési önkormányzatok hatékony összefogásával elősegítse az Eu-ból származó pénzforrások effektív felhasználását, fokozza az állami támogatások megszerzésére irányuló lobby tevékenységet, fejlessze a települési önkormányzatok együttműködésének hatékonyságát. Ahogy a résztvevők is hangsúlyozták: fontos felismerni, hogy a határmenti régió fejlesztése nem szűk kistérségi érdek, hanem mindkét ország gazdasága számára kifizetődő “beruházás”. Fontos hogy a határmeni települések vezetői felismerjék, hogy a fejlődés elengedhetetlen feltétele – mind gazdasági mind pedig társadalmi értelemben – a saját belső erőforrások és a határmentiségből származó előnyök maximális kihasználása.