Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

“Ukrajnai intézmények felkészítése EU források fogadására”

2006-02-25 14:14:50

Az “Ukrajnai intézmények felkészítése EU források fogadására” elnevezésű program 2005. decemberében lépett a megvalósítás fázisába. A program keretében megrendezésre kerülő konferenciát hosszas szervezés előzte meg, hisz jelenlétükkel tisztelték meg azt Ukrajna különböző megyéinek képviselői, magyarországi és szlovákiai szakemberek is. 

A konferencia helyszíne az ungvári Druzsba szálló konferenciaterme volt. Időpontja 2006. február 24.  A rendezvény célja:   beszámoló az EU-ból származó pénzösszegek eddigi felhasználásáról, tájékoztató a Tacis, Phare és INTERREG programok megvalósításának eredményeiről és tapasztalatairól nemzetközi szinten. Fontos szempont volt a pályázati lehetőségek megismertetése, szoros partnerkapcsolatok kiépítése és ápolása magyarországi és szlovákiai szakemberekkel, hosszú távon több projekt kidolgozása esetlegesen a Magyarország-Szlovákia-Ukrajna 2004-2006 Szomszédsági Program keretében, az INTERREG és TACIS pályázatok vonatkozásában. A rendezvényre három országból közel hetven résztvevő érkezett.

A konferencia Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatójának köszöntő szavaival kezdődött, utána a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Európai Integrációs, Külgazdasági Kapcsolatok és Turisztikai Főosztályának vezetője Nuszer Ernő kívánt jó munkát az egybegyűlteknek,őt követte Kósa Tímea, aki ismertette  az EuroClip-EurоKapocs Közalapítvány tevékenységét és szerepét a program megvalósításában.

 A konferencia további részében felváltva tartottak előadásokat neves hazai, magyarországi és szlovákiai szakemberek. Néhány téma az elhangzottak közül:

.        Intézményi problémák a területfejlesztésben Ukrajnában

.        Az Európai Unió  viszonya és elvárásai a szomszédos országokkal

.        A Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program bemutatása

.        A Szlovák-Magyar-Ukrán határmenti kapcsolatok tapasztalatai

.        Eredmények és tapasztalatok a magyar-szlovák Phare CBC Kisprojekt Alap kapcsán

.        Az Európai Unió és Ukrajna sajátságos kapcsolata a jelenben és perspektívái a jövőre nézve

.        A régióban megvalósult projektek tapasztalatai

A rendezvény első, plenáris részében előadásokat hallhattak a résztvevők a területfejlesztés intézményi rendszeréről, az EU szomszédság politikájáról, a jelenlegi pályázati lehetőségekről, a PHARE CBC program eredményeiről és tapasztalatairól.  Előadók voltak:

-         Maximcsuk Maxim – Ukrajnai Tudományos Akadémia Lvivi Regionális Kutató Központ munkatársa az ukrajnai területfejlesztés intézményi hiányosságait ismertette, kiemelve az intézmények szerepének fontosságát a területfejlesztésben. Megállapítása szerint jelen helyzetben a területfejlesztés intézményrendszere Ukrajnában még nincs a megfelelő szinten kiépítve, kevés jogkörrel rendelkeznek, hiányzik az EU gyakorlatában fontos szerept játszó régiók kialakítása.

-         Kelemen István -  a Nemzeti Területfejlesztési Iroda regionális igazgatója, aki ismertette a magyarországi  területfejlesztési intézményrendszer kialakulását a a ’90-es évektől napjainkig, kiemelve szerepüket a Phare CBC programok sikeres megvalósításában.

-         Baranyi András -  VÁTI KHT program menedzsere ismertette a Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program első kiírásának statisztikai adatait, valamint a második kiírást és a pályázatok leadásának feltételeit.

-          Barta Pál  – a szlovákiai Zemplén Megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség elnöke a pályázatok szlovákiai tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

-          Mezei István – az MTA RKK Észak-magyarországi Osztályának munkatársa a Magyar-Szlovák Phare CBC tapasztalatairól beszélt a számok és eredmények tükrében.

A nap további részében az EU által támogatott programok menedzserei beszéltek a pályázataik megvalósulásáról és az elért  eredményekről. A következő programokat ismerhették meg a résztvevők:

-         Az erdőgazdálkodás fejlesztése Kárpátalján (Forza, svéd-ukrán projekt)

-         Tourismpartners Europe (Ivano-Frankivszki Gazdaságfejlesztési Szövetség, INTERREG III C)

-         Projekt kidolgozás a gyakorlatban ukrajnai és magyarországi civil szervezetek részvételével (Kárpátalja Regionális Fejlesztési Ügynökség, Tacis projekt)

-         Katasztrófa megelőzés és árvízvédelem az Alsó-Duna Eurorégióban (Odesszai Regionális Kutatások Központja, Tacis projekt)

-         A Kárpátok Alapítvány pályázatai

-         A Kárpátok Eurorégió tevékenysége és perspektívái a jövőre nézve

-         Közlekedéslogisztikai fejlesztés Záhony-Csap térségében (KIÚT Térségfejlesztési Egyesület, Phare CBC projekt)

Elektronikus kiadvány elkészítése. Most, hogy Ukrajna 3 határszakaszon is érintkezik az EU-val, s így a strukturális alapokból is jelentős pénzeszközök állnak rendelkezésére, elengedhetetlenül fontos a civil szervezetek, önkormányzatok felkészítése az EU-források fogadására és érdemi felhasználására. Ezért terveink szerint a jövőben olyan kétnyelvű kiadványt készítünk, mely tartalmazza  a  konferencia alkalmával elhangzott előadásokat, a résztvevők pontos elérhetőségeit és a jelenlegi pályázati lehetőségeket.