Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Szakemberképzés Nyíregyházán

2006-05-08 10:50:57

Az Euroclip-Eurokapocs Közalapítvány megbízásából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Irodával partnerségben  három modulból álló képzési sorozatot indított ukrajnai résztvevők számára 2006. április 3. és május 6. között.

Az első képzési modul a “Pályázatírás művészete, projektfejlesztési és menedzsment tréning” volt, helye a Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. Képzési központja, ideje pedig 2006. április 3-7. A képzés célja az volt, hogy az ukrajnai résztvevőket  felkészítése projektfejlesztési, pályázatkészítési és projekt menedzsment tevékenységek megvalósítására. A rendezvényen nyitó beszédet és köszöntőt mondott a szervezők nevében Hajnal Béla, az Euroclip-Eurokapocs Közalapítvány elnöke, valamint Tisza András,  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség Kht. igazgatója. Az öt napos rendezvény alkalmával a résztvevők megismerkedhettek a projektek fázisaival, az ötletgyűjtéstől a monitoringig, s egy egy konkrét pályázat kidolgozásával az elméletben megszerzett tudást gyakorlatban is bemutathatták.

A rendezvény alkalmával Dr. Hámori Jenő, a miniszterelnöki hivatal munkatársa ismertette a lehetséges együttműködések irányait az INTERREG program keretében Magyarország és Ukrajna között. Az INNTERREG programhoz szorosan kapcsolódik az EU regionális politikája, melyről dr. Kovács Tibor tartott előadást. Külön érdekessége volt a rendezvénynek, hogy a szervezők a napi programba idegennyelv órát is beépítettek, melynek keretében az angol nyelvvel ismerkedtek a jelenlévők. Ez azért is fontos, hisz mint tudjuk, az ukrán oldali pályázatok minden esetben angol nyelven kerülnek beadásra az EU felé. A tréning első állomásán 25 szakember vett részt, nemcsak Kárpátaljáról, hanem Ukrajna különböző régióiból, köztük Kijevből is. A résztvevők elsősorban a versenyszférában foglalkoztatott fiatal, “friss” diplomások, diploma előtt álló egyetemi, főiskolai hallgatók és a határmenti civil szervezetek képviselői voltak.

A második képzési modul 2006. április 18-22. között került megrendezésre, szintén Nyíregyházán. A rendezvény A társadalmi párbeszéd megerősített kultúrája- Érdekérvényesítés az EU-ban” címet viselte. Célja volt a civil társadalom megerősítéséhez való hozzájárulás, magyar és EU-s tapasztalatok átadásával (érdekek képviselete, társadalmi párbeszéd az EU-ban), párbeszéd  kialakítása arról, hogyan lehetne segíteni a lisszaboni célok megvalósítását a határon átnyúló régiókban. Hogyan lehetne erősíteni a határmenti régiók társadalmi partnereinek összefogását a tartós munkahelyteremtés, a fenntartható gazdasági növekedés, versenyképesség, esélyegyenlőség érdekében. A rendezvényen szó esett többek között a társadalmi kohézióról, az esélyegyenlőségről és az Interregionális dolgozói érdekvédelemről a Kárpátok Eurorégióban. A rendezvényen kiemelt szerepe volt a civil szféra bemutatásának, a nonprofit szervezetek kialakulásától kezdve, az őket érintő állami támogatási rendszeren keresztül, az EU-ban betöltött szerepükig. Olyan neves szakemberek tartottak előadást, mint Fehér József, a Független Szakszervezetek Európai Társulásának helyettes vezetője, Majorné László Brigitta, a Kárpátok Eurorégió Nemzetközi Titkárságának vezetője, Veres Csilla a Vati. Kht munkatársa és mások. A résztvevőknek alakalmuk nyílt megtekinteni a Nyírségi Civil házat és annak működését, a Szocio-East civil szervezet irodáját, a nyíregyházi Sóstóhegyen található skanzent. A rendezvényen az Európai Uniós kérdésekkel foglalkozó ukrajnai szakemberek mellet civil szervezetek képviselői, szociális és gazdasági szereplőket képviselő szervezetek munkatársai vettek részt, összesen 20 fő.

A tréning sorozat záró moduljának megrendezésére 2006. május 2-6.- án került sor, Az Európai Unió viszonya az újonnan csatlakozott tagállamokhoz” címmel. A képzés célja az volt, hogy egyrészről elméleti síkon megismertetni a résztvevőkkel az Európai Unió csatlakozással összefüggő elvárásait (gazdasági, politikai kritériumait) a tagjelölt országok iránt, másrészről megismertetni a konkrét magyar tapasztalatokkal a résztvevőket gazdasági, szociális, igazságügyi (jogharmonizáció) reformok területén. Hasznos és érdekes előadások hangzottak el a rendezvényen a nemrég csatlakozott országok helyzetéről, valamint az EU elvárásairól velük szemben. Dr. Papp Tamás Gyula, ügyvéd részletesen ismertette az Európai Unió kibővülésének szakaszait, különös tekintettel a keleti országokra. Dr. Baranyi Béla, MTA RKK Debreceni Osztályának vezetője az Új határok a kibővült Európai Unióban (Schengen) című előadásában ismertette a hatámenti kapcsolatok alakulását, a határok átjárhatóságának tükrében. Szentpéteri Bertalan, a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja pedig a már meglévő, az ukrán-magyar határ mentén működő, gazdasági együttműködéseket vázolta. A tréning résztvevői ellátogattak a Közigazgatási Hivatalba, részt vettek városnézésen,  majd a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Europe Direct Európai Információs Pontban egy Eu-s vetélkedő keretében mérhették össze tudásukat. A rendezvényen Ukrajnából 22 fő, az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó közigazgatási szakemberek, oktatók, kutatók vettek részt. A tréninget követően mindhárom modul résztvevői átvehették a szervezőktől a képzés befejezését igazoló tanúsítványt.