Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Turisztikai Információs Iroda megnyitása Kárpátalján

2006-07-20 10:45:24

2006 júliusától új Európai Uniós projekt megvalósítása kezdődött el az INTERREG IIIA/TACIS Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program keretében,  mely Regionális Turisztikai Információs Központ kialakítását irányozza elő Kárpátalján.

A program megvalósítója az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda. A Turisztikai Információs Iroda, a Tourinfo megnyitására várhatóan 2006. október 27-én kerül sor Beregszászban. A projekt feladata a régióban levő problémák megoldása, ami az információs központok turisztikai kínálatának bővítésére, valamint a régióban működő turisztikai szervezetek, a helyi és külföldi turisták informálására szolgál. A feltárt hiányosságok megoldása Kárpátalja megye szociális-gazdasági helyzetének javítását irányozzák elő, amely lehetővé teszi, hogy a megye Ukrajna legdinamikusabban fejlődő régiója legyen.

A projekt megvalósítása során fontos feladat olyan adatbázis kialakítása, amely magába foglalja a megye turisztikai szervezeteit, az általuk nyújtott szolgáltatásokat és ezen információk folyamatos bővítését. Körutazások, kirándulások szervezése, turisztikai térképek és útikönyvek kiadása, terjesztése. Turisztikai szemináriumok, szakmai továbbképzések szervezése. Az információs iroda tevékenységéhez tartozik kiállítások, fesztiválok, rendezvények szervezése valamint a befektetők számára a természeti erőforrások és a turisztikai cégek által nyújtott szolgáltatások megismertetése  Kárpátalján és Szabolcs -Szatmár-Bereg megyében.  Az iroda kapcsolatot tart fenn más magyarországi információs irodákkal, a helyi és külföldi turistákkal, turisztikai szervezetekkel, befektetőkkel.

Az iroda munkatársa az elmúlt időszakban szakmai gyakorlaton vett részt a Nyíregyházi és a Vásárosnaményi Tourinform irodáknál. A gyakorlat célja a szakmai és partneri kapcsolatok mélyítése mellett, tapasztalatszerzés és ezen irodák működésének tanulmányozása volt. A külhoni Tourinform irodák működésének, felépítésének tanulmányozása nagymértékben járul hozzá a helyi turisztikai iroda fejlesztéséhez.

Az iroda munkatársai és szakértői bemutatták az új projektet a „Tureurocentr-Kárpátalja 2006” elnevezésű nemzetközi kiállításon.  Képviseltették magukat a Beregszászi-járási Jánosiban megrendezett Jószomszédsági Napon, mely  Ukrajna és Magyarország szomszédos megyéi között került lebonyolításra. Az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda munkatársai a Tourinfo iroda irodavezetőjével együttesen dolgoznak az adatbázis kialakításán, az információs iroda honlapjának szerkesztésén.

Az iroda teljes és pontos információkat ad majd a jövőben a turistáknak a turisztikai intézményekről, pihenési lehetőségekről. A teljesebb és pontosabb információknak köszönhetően a turisztika effektívebben fejlődhet, hatékonyabbá válhat a turisták információhoz jutása és üdülésük megszervezése.

A szakértők remélik, hogy a projekt megvalósítása tényleges hatást gyakorol a turizmus fejlődésére a megyében. Az adatbázis kialakítása, pedig hozzájárul a megye teljes körű feltérképezéséhez, turisztikai lehetőségeinek feltárásához.

Reméljük, hogy az új Információs Iroda tevékenysége maga után vonja a megye turisztikai felemelkedését és elősegíti a meglévő erőforrások és lehetőségek teljesebb és ésszerűbb felhasználását. Hiszen a turizmus a határmenti régiók legperspektivikusabban fejlődő ágazata