Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Elkészült a fesztiválnaptár

2015-01-06 13:17:40

Elkészült a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács által összeállított fesztiválnaptár, amely a 2015-ös év legfontosabb rendezvényeire hívja fel az érintettek figyelmét. Mindennek elsősorban a tervezhetőség miatt van komoly jelentősége, hangsúlyozza beszélgetőpartnerem, Tarpai József, a KMTT elnöke.

Mind az utazási irodák, mind a szabadidejük eltöltését szólóban megvalósító turisták számára fontos, hogy idejében értesüljenek az őket érdeklő programokról, azok helyszínéről és időpontjáról. Az is lényeges, hogy kézműveseink, népművészeink, borászaink, a vendéglátóipari egységek stb. ismerjék az éves menetrendet, hogy ők is megfelelő módon felkészülhessenek ezekre a közösségi alkalmakra.

– Ha jól emlékszem, már a tavaly is készült ilyen jellegű eseménynaptár…

– Igen, de az csupán a beregvidéki jeles eseményekre hívta fel a figyelmet – mondja Tarpai József. – Nagy előrelépésnek tartom, hogy most már Kárpátalja egészét sikerült lefedni, legalább is vidékünknek azt a részét, ahol magyarok élnek.

– Kárpátalját egészen a közelmúlt szomorú eseményeiig az évi száz fesztivál régiójaként emlegették. A magyar vonatkozású ünnepélyeknek ezen belül milyen a súlyuk?

– Nincs mit szégyenkeznünk, mert például a mezőgecsei böllérverseny, vagy a szintén ehhez a településhez kötődő lekvárfőző verseny már évek óta benne volt a top 10-ben. Nemkülönben a Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál, vagy a szintén ezres tömegeket megmozgató Kurucfeszt. Természetesen egy-egy népünnepély sikerességét nem csupán a rajta résztvevők száma határozza meg. Esetünkben még inkább így van ez, mivel számunkra alapvető fontossággal bír, hogy az itt élő magyarok tisztában legyenek a magyar kultúra helyi értékeivel, s hogy azokat kellő szakmai színvonalon mutassuk be a hozzánk érkező belföldi és külföldi vendégeknek. Örömmel jelenthetem, hogy közös erőfeszítéseinknek köszönhetően az elmúlt másfél-két év ezen a téren áttörést hozott. Számos olyan rendezvényt sikerült megszervezni, ahol kézműveseink, népi és iparművészeink nagy sikerrel mutatták be termékeiket. A jellegtelen, értéktelen, olcsó tömegáruval szemben ezeket a kézműves termékeket, tájjellegű borainkat, az itteni gyümölcsökből készült lekvárokat, ivóleveket, s a népi gasztronómia kedvelt ételeit szeretnénk a továbbiakban is a nagyközönség elé vinni. Mindezek méltán tarthatnak számot a hozzánk érkező turisták figyelmére. Bátran állíthatjuk, hogy a kárpátaljai magyarok által létrehozott értékek jelentősen hozzájárulnak az egész Kárpátalja turisztikai vonzerejének növekedéséhez. A KMTT legfőbb törekvése, hogy a folyamatos értékteremtésben részt vállalókat helyzetbe hozzuk.

– A fesztiválnaptár húsz rendezvényre hívja fel a figyelmet.

Közülük több olyanra is, amely sokak számára az újdonság erejével hat. Ilyen például a Magyar királyok napja, vagy az Ezüst táltos fesztivál. Kevesen tudják, hogy nem csupán a munkácsi vár, hanem a Beregszentmiklóson található középkori várkastély is jelentős szerepet játszott a Rákócziak életében.

Nem véletlen az sem, hogy néhány egyházi rendezvény is bekerült a turisztikai eseménynaptárba. Ugyanis hisszük és valljuk, hogy a történelmi egyházaink által szervezett ilyen jellegű közösségi alkalmak nem csupán a hívek lelki megerősítését, hitbéli megújulását szolgálják, hanem egyben kiváló alkalmak arra is, hogy ezeken keresztül az ország szláv nyelvű lakói jobban megismerjenek bennünket. Márpedig a másik elfogadásához a másik megismerésén át vezet az út. A húsz rendezvény között csak néhány olyat találunk, amelyet a KMTT hívott életre. A többiek megrendezéséhez készek vagyunk szakmai segítséget nyújtani. Különböző módon, például hírlevelek révén népszerűsíteni.

– Immár harmadik alkalommal hirdetik meg a Magyar Konyha Hetét.

Amelyhez a Magyarországon igen népszerű torkos csütörtök adta az alapötletet. Idén azt szeretnénk elérni, hogy az akcióhoz a vidékünkön működő minden olyan vendéglátó ipari egység csatlakozzon, ahol magyar jellegű ételeket is készítenek. Tudni kell, hogy azon a héten a szóban forgó éttermek az általuk összeállított menü ételeit huszonöt százalékos kedvezménnyel kínálják, míg a torkos csütörtökön még nagyobb, ötven százalékos az árengedmény.

Reménykedjünk benne, hogy országunk helyzete stabilizálódik, sikerül megőrizni Kárpátalján a nyugalmat és a békét, s akkor az általunk betervezett rendezvények maradéktalanul megvalósulnak.

Fesztiválnaptár – 2015

Január 30–31. – Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny
Február 2–8. – A Magyar Konyha Hete Kárpátalján
Március 7–9. – Nemzetközi Borfesztivál. Helyszín: Beregszász
Május 3. – Magyar királyok napja. Munkács napja. Helyszín: Munkács
Május 9. – Kárpátaljai Magyar Katolikus Családtalálkozó. Helyszín: Beregszász
Május 10. – Bethlen-nap Huszton
Május 23-24. – „Ezüst Táltos 2015” Középkori Kultúra Fesztivál. Helyszín: Beregszentmiklós
Június 14. – Aklihegyi Cseresznyefesztivál
Június 21. – Máramarosi Koronavárosok VII. Találkozója
Június 28. – Újkrumplifesztivál Nagy­dob­ronyban
Július 12. – KurucFeszt Tiszapéterfalván
Augusztus 8–16. – Borzsovai Turisztikai Nyílt Napok
Augusztus 16. – Borzsaparti Hagyományőrző Lecsófesztivál. Helyszín: Nagyborzsova
Augusztus 22. – III. Görfeszt. Szent István Napi Görögkatolikus If­jú­sági Fesztivál. Helyszín: Tiszacsoma – Emlékpark, Beregszászi járás
Augusztus 23. – Református Családi Csen­des­nap Tiszapéterfalván
Augusztus 29. – Mezőgecsei lekvárfőző fesztivál. Helyszín: Mezőgecse
Augusztus 30. – Máléfesztivál Tiszapéterfalván
Szeptember 12. – Kisdobronyi Paprikafesztivál
Szeptember 13. – Dobó-nap Császlócon
Szeptember 12. – V. Kárpátaljai Felső-Tisza-vidéki Magyarok Találkozója
Szeptember 19. – Templomok nyitott éjszakája. Helyszín: Beregszász
Szeptember 27. – BeregFeszt. Helyszín: Beregszász
Október 9-10. – Csipkebogyó és Beregi Szőttes Fesztivál. Helyszín: Nagybereg
Október 11. – Aranygulyás Fesztivál. Helyszín: Nagymuzsaly
November 7-8. – Szent Márton Nap és Újbor Fesztivál. Helyszín: Beregszász
December 17-24. – Adventi vásár Beregszászban

http://www.karpatinfo.net