Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kézművesek részvétele az Asztélyi hagyományőrző hurka- és kolbászfesztiválon

2014-01-13 12:20:50

2014. január 11.-én rendezték meg az Asztélyi Hagyományőrző Hurka és Kolbász Fesztivált, melynek keretében kézműves kiállításra és vásárra is sor került az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda szervezésében.

A fesztivál hagyományos disznóvágással, disznóperzseléssel (szalmával) és fogópálinka kóstolóval vette kezdetét. Amíg a vendégek a disznótoros ételek elkészítésére vártak, megkóstolhatták a helyi gazdák nevezetes borait, valamint gyönyörködhettek olyan neves kárpátaljai kézművesek munkáiban, mint pl. Orosz Gizella szövőnő, Pocsai Erzsébet népművész- csuhéfonó, László Árpád bodnár, Anicka Csilla hímző, Dancs Tünde keramikus, Antal Györgyi kereszt-szemes hímző, Ködöböcz-Gerzsenyi Ilona ékszerkészítő, Héder András és Galajda István fafaragók.

A kézművesek mindnyájan „A népművészet és a kézműipar fejlődésének elősegítése a Kárpátok Eurorégióban” elnevezésű projekt megvalósításának aktív résztvevői, melyet az Európai Unió támogat, a Magyarország-Szlovákia-Ukrajna-Románia ENPI 2007-2013 program keretében. A projekt fő pályázója az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda és partnerszervezete a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete.

Az Asztélyi Hagyományőrző Hurka és Kolbász Fesztivál megrendezésének legfőbb célja az volt, hogy bemutassák a turisták számára a helyi hagyományokat, mind a gasztronómia mind pedig a népművészet terén. A kézműves mestereknek hála minden résztvevő kipróbálhatta, hogyan is működik a szövőszék, valamint hogy hogyan is kell hordót készíteni. A vidám hangulatban telt rendezvény disznótoros bállal zárult. Akik kedvelik az ilyen jellegű mulatságokat, azok már készülhetnek a január 24-25.-i Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyre, ahol hasonlóan jó hangulatban és érdekes rendezvényekkel várják a vendégeket a versenyzők, a kiállító népművészek valamint a szervezők.