Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kárpátaljai kézművesek részvétele a XIII. Szenkeparti Nagyvásáron

2014-08-21 11:42:43

Vasárnap XIII. alkalommal rendezték meg a Szenkeparti Nagyvásárt Penyigén, amin a számos fellépő és látogató mellett egy 15 tagú, kárpátaljai kézművesekből álló, delegáció is részt vett „A népművészet és a kézműipar fejlődésének elősegítése a Kárpátok Eurorégióban HUSKROUA/1101/163” elnevezésű projekt kapcsán.

Az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda és a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete által megvalósuló projekt alapvető célkitűzése a helyi népművészeti értékekhez való visszatérés, illetve annak a régió turizmusában betöltött szerepének növelése.

A vásáron résztvevő kárpátaljai és helyi népművészek kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosítottak mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek számára. A mesterségbemutatók során a látogatók kipróbálhatták a hordókészítést, a gyöngyfűzést, a szövést, a horgolást. A vásár egyik jellegzetessége, hogy csak kézműves termékeket értékesítenek a fából és gyékényből készült sátrakban.  A nagyszínpadot szalmabálákból építették.  Ezen kívül volt borszökőkút, szerepjátszók, és számos ismert fellépő is.

A vásár megnyitóján köszöntőt mondtak: Juhász Gyula, Penyige település polgármestere, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Dr. Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke, valamint Dr. Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója, aki egy, László Attila, kárpátaljai hordókészítő mester által készített, virágdézsát ajándékozott a település polgármesteri hivatala számára, amely a jövőben a bejáratnál díszeleg majd.

A házigazdák a helyi Lekváriumban látták vendégül a kárpátaljai vendégeket, ahol ciberét, illetve olyan lekvárkülönlegességeket kóstolhattak meg, mint például a cukkinilekvár. A falusi vendégházakban elszállásolt kárpátaljai kézművesek jellegzetes szatmári ételeket és italokat kóstolhattak, és megtapasztalhatták a szatmári vendégszeretetet.

 A kárpátaljai kézművesek fesztiválon való részvételét az Európai Unió Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 támogatta.