Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Népművészek, kézművesek, hagyományőrzők

2014-09-12 11:39:10

Hogy mi mindenre használható egy olyan kiadvány, amely 140 kárpátaljai népművész és kézműves mellett a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő 25 sorstársának a tevékenységét is bemutatja? Ha a dolog gyakorlati oldalát nézzük, akkor a katalógus segítségével – ahol a cím és az elérhetőség minden személy esetében pontosan fel van tüntetve – a különböző rendezvények szervezői könnyen és gyorsan megtalálják azt a mesterembert, akire éppen szükségük van.

Hasonlóképpen egyszerűbbé válik azoknak a dolga, akik a népi kismesterségek művelőitől szeretnének ajándék-, dísz- vagy használati tárgyakat beszerezni. Mondanunk sem kell, hogy jól járnak azok a viszonteladók és kereskedők is, akik, úgymond, e témában utaznak. De legfőképpen azoknak a széles tábora, akik továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a népművészek és kézművesek által készített egyedi, sajátos hangulatot árasztó tárgyak vegyék körül őket.
Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója a háromnyelvű – ukrán- magyar-angol – kiadvány bemutatóján arról beszélt, hogy a hiánypótló jellegű kötet megjelentetésével elsősorban Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kézműves hagyományaira szerették volna ráirányítani a nagyközönség figyelmét. Hisz a régió szellemi örökségének megismerése és átélése a hagyományok újrafelfedezésével illetve ápolásával igazi élményt és értékeket teremt az erre a vidékre látogatók számára, valamint hozzájárul az itt élő emberek jobb megélhetéséhez. Tarpai József elmondta, hogy elkészült az a tizenöt kisfilm, amely a népi mesterségek művelőit mutatja be, s hamarosan működni kezd az a weboldal is, amelyen az érdeklődők mindenre kiterjedő részletes tájékoztatást kapnak a könyvben bemutatott alkotókról. Az igazgató beszámolt arról is, hogy a projekt keretében kárpátaljai kézművesek és népi iparművészek utaztak el a szomszédos magyarországi megyébe, s hogy rövid időn belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alkotók viszonozták a látogatást. A személyes találkozásokon és ismeretségeken túl a találkozások arra is alkalmat teremtettek, hogy az alkotók kicseréljék tapasztalataikat, alaposabban megismerjék egymás munkamódszereit.

A sajtótájékoztatón Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke arról beszélt, hogy az általa képviselt megye nem tartozik a népi mesterségek terén a gazdag megyék közé. Érthető tehát, hogy az a kezdeményezés, amely a határon átnyúló együttműködés keretében valósult meg, és amelynek e kiadvány is az eredménye, elősegíti a még működő kézműves mesterek túlélési lehetőségeit. Fontos, hogy ők is érezzék: a termékeikre van kereslet. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, ha a tevékenységük által előállított termékek mind szélesebb körben válnak ismertté. Hanusz Árpád a továbbiakban beszámolt arról, hogy a szomszédos megyében működő kézműves házak és kézműves műhelyek segítik a fiatalokat abban, hogy elmélyítsék szakmai tudásukat. Felmerült a gondolat, hogy célszerű lenne ilyen alkotóházakat nálunk is létrehozni.

Kárpátalja egy olyan vidék, ahol az ukrán kultúra szorosan összefonódik az őshonos magyar, román, szlovák, német stb. nemzetiségek kultúrájával. Ez a sokszínűség visszatükröződik a népszokásokban, a különböző népviseletekben, népdalokban, néptáncokban, és az olyan népi mesterségekben is, mint a hímzés, fazekasság, fafaragás, kosárfonás, szövés, gyöngyfűzés, csuhéfonás, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Hubal Ljudmila, az Ukrajnai Népművészek Nemzeti Egyesülete Kárpátaljai Szervezetének az elnöke. A globalizáció negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében az Európa Tanács és az Európai Unió sokat tesz a nemzetiségek identitásának megőrzéséért. A szervezet vezetője kifejezte abbéli reményét, hogy a népművészek közötti együttműködés és tapasztalatcsere alapjául olyan partnerség kialakítása szolgál majd, ami lehetővé teszi közös, határokon átnyúló kulturális rendezvények szervezését, és hozzájárul a népi mesterségek fejlődéséhez minden régióban

A sajtótájékoztatón többen felvetették: gondot jelent, hogy a népi mesterségek művelői termékeiket jobbára csak vásárokon, fesztiválokon tudják értékesíteni. Éppen ezért szükség lenne egy olyan non profit szövetkezetre, amely ezt a súlyos gondot átvállalná.

A Kárpátalja és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészeinek és kézműveseinek katalógusa az Európai Unió Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, az Európai Unió és az Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszköz pénzügyi támogatásával jelenhetett meg.

http://www.karpatinfo.net