Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Regionális együttműködés a Visegrádi országokban: tapasztalatcsere és jó gyakorlat – szakmai út Kassára

2013-10-14 16:04:37

Az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda, a szlovákiai Fórum Információs Központ, a prágai Cseh Fundraising Központ és a miskolci RECIK Alapítvány szakképzést folytatnak Beregszászon a Visegrádi Alap támogatásával „Regionális együttműködés a Visegrádi országokban: tapasztalatcsere és jó gyakorlat” elnevezéssel.

A képzésen 20 fő vesz részt Kárpátalja megyéből, akik a pályázatírás, projektmenedzsment, humán erőforrás tervezés és minden olyan egyéb fontos témákkal ismerkedhettek meg, melyek a pályázatok sikeres kivitelezéséhez elengedhetetlenek. A 2013. áprilisa óta zajló szakmai felkészítést követően a projektek gyakorlati megvalósításba is betekintést nyerhettek a résztvevők, a képzés keretében elsőként Kassára szervezett szakmai út keretében.

A 2013. október 11-13 folyamán zajló szakmai útnak több állomása is volt. Az első Hatfán, a Szent Lukács Erdei Iskolában, ahol felvidéki magyar civil szervezetek képviselői várták a kárpátaljai vendégeket, hogy kötetlen beszélgetés keretében bemutassák sikeresen magvalósított határon átnyúló projektjeik eredményeit. A görög katolikus egyház által működtetett iskolát Tóth Zsuzsanna az intézmény vezetője mutatta be, mesélt annak történetéről, jelenlegi működéséről, programjairól.

A találkozót követően a csapat tovább indult Kassára, ahol vacsora és kultúrprogram várta őket. A rendezvény második napján a résztvevők megtekinthették többek között a híres kassai kézműves utcát, a Szent Erzsébet székesegyházat , a Rákóczi kriptát, a Rodostói Házat, a Miklós börtönt és egyéb jelentős műemlékeket, majd buszra szálltak, hogy immár Rozsnyón folytassák a szakmai megbeszéléseket. A program Várhosszúréten folytatódott a Gömöri Kézművesek Központjának meglátogatásával. Ezután a Gömöri Ifjúsági Társaság által szervezett nemzetközi ifjúsági képzés záróestjébe kapcsolódhattak be. A képzésen öt ország (Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia) ifjúsági szervezetei vettek részt, az Európai Önkéntes Szolgálat programjával, lehetőségeivel ismerkedtek meg. A csoport tagjai vasárnap indulás előtt még megtekintették a betléri Andrássy kastélyt és annak botanikus kertjét.

A vidám hangulatban telt három nap során sikerült bepillantást nyerni Európai Uniós projektek sikeres kivitelezésébe, számos közös kezdeményezés látott napvilágot, melyek megvalósítására remélhetőleg sor kerül majd a következő, 2014-2020 pályázati ciklus során. Az ismeretek bővítésén kívül szakmai kapcsolatok, együttműködések kialakítására is sor került a civil szervezetek képviselői között. A képzés keretében tervezett következő szakmai út lebonyolítására 2013 novemberében kerül sor, melynek helyszíne a csehországi Prága lesz.