Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Kerékpárutak kötik össze Kárpátalja megyét Magyarországgal

2012-09-14 01:49:41

Az Ungvári Sajtóközpontban kerekasztal megbeszélésre került sor, melynek témája az integrált turisztikai kerékpár-útvonalak bemutatására volt Kárpátalján, az ukrán-magyar határ mentén.

Az integrált kerékpárutak bemutatásáról Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója tartott előadást.  „A témához kapcsolódó projektünket 2012. júniusától  számítva egy éven át bonyolítjuk, a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében és az Európai Unió pénzügyi támogatásával. A projekt megvalósításában szerepet vállaló partnerek: a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a Beregsurányi Önkormányzat és a Kárpátaljai Megyei Állami Közútkezelő Szolgálat – ismertette beszédében Tarpai József. Tevékenységek a projekt során: határon átnyúló kerékpárutak építése, kerékpártáróló kialakítása Beregsurány településen, adatbázis elkészítése az útvonalak mentén található látványosságokról és nevezetességekről, valamint kerékpáros idegenvezetők képzésére is sor kerül, mely képzés októbertől indul”.

Tarpai József elmondása szerint a kerékpárutak a beregszászi és a nagyszőlősi járások területén kerülnek megépítésre, a Beregsurány-Asztély-i határátkelőtől Beregszászig valamint Tiszaújlaktól Péterfalváig.  A felsoroltakon kívül kerékpáros térkép is készül a turisták számára. Továbbá megvásárlásra került 10 db kerékpár, melyeket a turisták az ungvári és a beregszászi Tourinfo irodákban tudnak kikölcsönözni.

Szeptember 30-án a „BEREG FEST 2012” rendezvény keretében kerül sor a Tűz a kerekekben elnevezésű programra, melynek során a kerékpárosok 30 km-en át tekernek majd a beregszászi járás terültén. A másik, szintén érdekesnek ígérkező kerékpáros túra október 5-6 során kerül majd lebonyolításra, ami egyben egy zarándoklat is Máriapócsra. Közel 20-25 különböző felekezetű zarándok kerekezik majd együtt mintegy 65 km-en át. A túra 2 napos.

Markovics Vaszil, a Kárpátaljai Megyei Állami Közútkezelő Szolgálat igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a kerkpáros turizmus – az államhatalmi szervek tevékenységének egy új irányvonala. „Mi még csak most kezdünk el ebben az irányban tevékenykedni. A közútkezelésben dolgozók számára legfontosabb dolog – az emberek egészsége és a közúti közlekedés megszervezése. Napjainkban számos közlekedési baleset elszenvedői a kerékpárosok. A kerekpáros rendszert nem tekintették komplexnek, mindig ott épültek utak, ahol a projektben ki volt jelölve. Vannak kerékpárutak a következő települések között: Kincses-Nagyláz, Rákos-Munkács, valamint a nagyszőlősi járás területén. Most pedig hálózat kiépítésén dolgozunk. A jelen projekt keretében közel 7 km kerékpárutat építünk az Asztély és Tiszaújlak nemzetközi határátkelők irányába, ahol gyalogos határátkelés is engedélyezett. Tervben van még ezeken kívül a Beregszászt elkerülő út megépítése valamint az Ökörmező felé vezető út felújítása. Projekt szakaszba lépett a következő utak terve: Munkács-Ungvár, Nagyláz-Szerednye, Szerednye-Munkács. Tervek – összekötni az Ungvár-Munkács-Beregszász-Tiszaújlak útvonalat az ukrán-magyar határ mentén. Fokozatosan be kell kapcsolódnunk nem csak a magyarországi kerékpárút-hálózatba, hanem a többi szomszédos országéba is”.

Kupcova Szvitlana, az Európai Mobilitás Hete a Kárpátokban projekt adminisztrátora, a Forza Civil Szervezet munkatársa Az Európai Mobilitás Hete (EMH) tapasztalatai a Kárpátokban: tegyük még barátságosabbá a városokat és településeket az emberek számára! – címmel tartott előadást. „Az EMH – ez egy Európában általánosan ismert kezdeményezés, mely 2000-ben indult, mint gépkocsi mentes nap – mondta Szvitlana Kupcova, – Egy napra az emberek lemondtak az autó használatról és vagy gyalogosan, vagy kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közlekedtek. Az EMH 400 közösség részvételével indult Európa országaiból, mára pedig meghaladta a 3000 résztvevőt a világ minegy 40 országából.  Magyarországon 103 közösség, Lengyelországban 85, Szlovákiában és Ukrajnában pedig 8-8 közösség csatlakozott a kezdeményezéshez”.

Feszkov Volodimir a Kárpátaljai Civil Központ  társkoordinátora előadásában elmondta, hogy a kerékpárút-hálózat és kerékpáros közlekedés kialakításának gondolata Ungváron a civil szervezetek kezdeményezésére indult. „Ungvár objektíve megköveteli a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését határain belül. Az utóbbi néhány évben több rendezvény is megjelent a városban, egyesült csaknem 200 kerékpáros, lebonyolításra kerültek vetélkedők és túrák. A kerékpározás ökológiai szempontból is hasznos. Sajnos az elmúlt évben Ungvár a 2. helyen szerepelt a légkörileg legszennyezettebb városok sorában – hívta fel a figyelmet Feszkov Volodimir. Ennek kapcsán fordultak civil szervezetek aktivistái a városi tanácshoz, hogy hozzanak létre közös munkacsoportot, melynek feladata a város kerékpáros struktúrájának megtervezése legyen. Immár megrendezésre is került az első ülés, feldolgozásra került több mint 300 kitöltött kérdőív, melyen a témában érdekeltek a napi szinten használt/használni kívánt útvonalakat is megjelölték”.

Muncsák Vita, a projekt egyik szerzője, a RetroBike munkatársa részletesen beszámolt az éjszakai kerékpározás ötletéről. A „NightRide” projekt ötlete 2003-ban merült fel, mégpedig olyan okból, hogy napközben nem volt lehetőség kerékpározásra a nagy forgalom és a hiányzó kerékpárutak miatt. Kezdetben ennek 20, manapság pedig mintegy 200 résztvevője van, akik járőrökkel, biztonságosan, lámpákkal és csengővel ellátott kerékpárokon közlekednek. A RetroBike azért jött létre, mert nem volt a városban kerékpár kölcsönzési lehetőség. Ma már nem csak a turisták, hanem a városiak számára is nyitva áll a lehetőség a kölcsönzésre”.

Még egy nagy volumenű projekt megvalósítása zajlik a megyében, mely a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére irányul, megvalósítója Baraninci település és az Ungvári Városi Tanács, partner a lengyelországi Krosno város. Ennek részleteit Kornik Nelja ismertette, aki az Ungvári Városi Tanács főszakértője. A projekt teljes költségvetése 575 ezer euró, és tevékenységei között szerepel kerékpáros turisztikai központ létrehozása, melynek bázisa az ungvári Bozdosi-park. Egyéb tevékenységek: kerékpárok vásárlása, útjelzőrendszer kialakítása, túraútvonalak kidolgozása a város és a járás területén.  Készül egy többnyelvű információs útikönyv kerékpáros térképpel. Baraninci településen a projekt keretében egy Sportüdülő Központ létrehozásának terve is szerepel, futball pályával, zárt parkolóval, valamint egyéb rendezvények lebonyolítására – nagyszínpaddal.

A rendezvény zárásaként egy érdekes, a Kárpátokat bemutató kiadvány prezentálására került sor. A kiadvány szerzője az angol Alexander Stemp, aki Budapesten él. A szerző kerékpárral már szinte valamennyi Ukrajnával szomszédos országot bejárta. Kárpátaljára először 2006-ban érkezett, amikor is Ukrajna megszűntette a vízumkényszert. „Kiváncsiságból jöttem el ide, semmit nem tudva – osztja meg benyomásait Alexander – 3 egymást követő éven át léptem át kerékpárral a határt, jártam Munkácson, Volócon, Sztrijben, Lembergben. Voltam a Szineviri tónál, Huszton, majd át a határokon Romániában és Szlovákiában is jártam”. A benyomásairól 70 oldalas könyvet írt, melyben közel 100 foró is található. A könyv Európába és Amerikába is eljutott, bemutatásra került  Cambridge-ben is. Megrendelhető az interneten keresztül, vagy megvásárolható az Ungvári Turisztikai Információs Központban is. A könyvet már megrendelték olvasók Amerikából, Ausztráliából, sőt Hongkongból is.