Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Magyarországi partnereink és kerékpáros szakemberek Kárpátalja megye turisztikai potenciáljával ismerkedtek

2012-10-03 01:22:06

2012. szeptember 28-30 között magyarországi szakemberek egy csoportja Kárpátaljára látogatott, a megye turisztikai kínálatának jobb megismerése céljából. A vendégek szervezetünk, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda meghívására érkeztek a megyébe, az  Integrált turisztikai kerékpárutak fejlesztése az ukrán-magyar határ mentén HUSKROUA/1001/012 elnevezésű projekt keretében.

Az Integrált turisztikai kerékpárutak fejlesztése az ukrán-magyar határ mentén HUSKROUA/1001/012 elnevezésű projekt megvalósítója az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda, támogatója  pedig a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013.

A tanulmányút résztvevői megismerkedhettek Kárpátalja megye nevezetességeivel, találkoztak helyi turisztikai szakemberekkel az ungvári és beregszászi Tourinfo irodák bázisán, valamint részt vettek a BeregFest elnevezésű fesztivál keretében megrendezésre kerülő „Tüzes kerekek” kerékpáros túrán.

Csütörtökön, az érkezést követően a vendégek ellátogattak az Ungvári Turisztikai Információs Központba, ahol Males Viktória igazgatónő fogadta őket, aki beszélt az iroda tevékenységéről, valamint a kerékpáros turizmus jelenlegi helyzetéről és fejlesztési terveiről Ungváron és a megyében. Ezt követően a vendégekkel közösen ellátogattak az ungvári várba, a skanzenbe, majd rövid séta keretében megtekintették a város egyéb nevezetességeit. Az első nap eseményei borkóstolóval zárultak, melyre a XVI. században épült szerednyei Dobó pincészetben került sor.

A túra második napján a vendégek szakképzett idegenvezető kíséretében keresték fel a megye olyan látványosságait, mint pl. munkácsi vár, beregszentmiklósi várkastély, Schönborn vadászkastély, szarvasházi pisztrángtelep, szolyvai emlékpark, stb.

Szeptember 30.-án, a BeregFest rendezvény keretében, Beregszászon került sor a Tüzes kerekek elnevezésű kerékpáros túrára, amelyen a magyarországi vendégek is részt vettek. A rendezvény célja a kerékpáros turizmus népszerűsítése volt, valamint a Bereg-vidék azon térségének megismerése, ahol az Integrált turisztikai kerékpárutak fejlesztése az ukrán-magyar határ mentén elnevezésű, közös megvalósítású projekt keretében hamarosan új kerékpárutak megépítésére kerül majd sor. A túrán résztvevőket a Beregszászi Turisztikai Információs Központ munkatársai is elkísérték, akik a vendégek számára modern kerékpárokat biztosítottak a túra idejére.

 

A magyarországi szakemberek kellemes benyomásokat szereztek a hétvége folyamán, rengeteg fényképet készítettek a történelmi emlékhelyekről és a megye festői tájairól, valamint megkóstolták a polenai forrás ásványvizét is. Nagyon nagy élményt jelentett a kerékpáros túrán való részvétel, és a helyi szakértőkkel folytatott eszmecsere, melynek keretében megoszthatták tapasztalataikat Kárpátalja megye jelenlegi turisztikai potenciáljáról és javaslatokat is tehettek a jövőbeni fejlesztésekre.