Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Turisztikai konferencia Ungváron

2007-02-24 16:03:42

Az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda a Magyarország-Szlovákia-Ukrajna INTERREG IIIA/TACIS Szomszédsági Program keretében nemzetközi turisztikai konferenciát rendezett “A határmenti turizmus fejlesztése a Kárpátok Eurorégió területén” elnevezéssel  partnerségben a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Külgazdasági Kapcsolatok, Európai Integrációs és Turisztikai főosztályával. 

A konferencia  lebonyolítására 2007. február 23.-án került sor Ungváron, a Megyeháza dísztermében. A konferencia célja a határokon átnyúló turizmus fejlesztési lehetőségeinek bemutatása a Kárpátok Eurorégió területén, kapcsolódása az Európai Uniós programokhoz, valamint a régió turisztikai kínálatának bemutatása volt. A nemzetközi konferenciát megtisztelték jelenlétükkel ukrajnai, magyarországi és szlovákiai turisztikai szakemberek és szervezetek képviselői.

A konferencia ünnepélyes megnyitóján köszöntőt mondott: Nuszer Ernő – Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Külgazdasági Kapcsolatok, Európai Integrációs és Turisztikai főosztályának vezetője, Brenzovics László  - a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökhelyettese, Pahlja Anatolij – az Ukrajnai Állami Adminisztráció turisztikai hivatalának elnöke, Majorné László Brigitta – a Kárpátok Eurorégió Nemzetközi Titkárság nemzetközi referense, Svardak Vaszil -  a Kárpátaljai Megyei Tanács Turisztikai Bizottságának elnöke.

A turizmus jelene és fejlesztési lehetőségei Kárpátalja megyében elnevezéssel tartott előadást Marcsenko Olekszandr a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Európai Integrációs és Turisztikai Főosztályának vezetője. Beszédében hangsúlyozta a turizmus fejlesztésének fontosságát a Kárpátok Eurorégió területén, valamint az együttműködések erősítésének szükségességét, az Európai Uniós pályázati források effektív felhasználásának érdekében.
Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatója előadásában vázolta a már sikeresen megvalósított turisztikai projektek eredményeit, melyek Európai Uniós támogatással sikeres partnerségben valósultak meg a Kárpátok Eurorégió területén. Beszédében kiemelte az Iroda saját projektjét, mely turisztikai információs központ kialakítását irányozta elő Kárpátalján, s melynek eredményeként 2007. november 17.-én Beregszász városban hivatalosan is megkezdte munkáját a Beregszászi Turisztikai Információs Központ és Kiállítóterem.

A szlovák fél képviseletében Barta Pál, a Dolny Zemplín Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója tartott előadást. Mivel ukrán-szlovák turisztikai együttműködésben számottevő projekt még nem került megvalósításra, ezért beszédében sikeres magyar-szlovák projektek bemutatásán keresztül ecsetelte a lehetséges turisztikai együttműködések prioritásait, s jövőbeni perspektíváit.

dr. Hanusz Árpád, a Falusi Turizmus Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke valamint Zinyka Jurij a lembergi Falusi Turizmus Fejlesztéséért Ukrajnában Egyesület munkatársa a falusi turizmus fejlesztésének jelentőségére hívták fel a figyelmet. dr. Hanusz Árpád a magyarországi falusi turizmus fejlődési szakaszait és a működés tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel, míg ukrán oldali kollégája a falusi turizmus ukrajnai helyzetét mutatta be.

A kávészünetet követően a szomszédos Lemberg, Ivano-Frankivszk és Csernivci megyék állami közigazgatása turisztikai főosztályinak vezetői mutatták be megyéjük turisztikai kínálatát, s kínálták fel együttműködésüket a szomszédos országok turisztikai szervezetének képviselői számára turisztikai projektek közös kidolgozására és megvalósítására.

A Munkácsi Technológiai Főiskola valamint az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatói a turisztikai szakemberképzés jelenlegi színvonalát mutatták be előadásaikban, s felhívták a figyelmet a szakképzett, turisztikában jártas, több nyelven beszélő szakemberbázis kialakításának fontosságára.

A konferencia záró szakaszában olyan szervezetek munkatársai tartottak előadásokat, amelyek sikeresen valósítottak meg turisztikai projektet Európai Uniós támogatással, s melyeknek jelentős hatása volt Kárpátalja megyére is. Sikeres projekteket megvalósító szervezetek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség kht., a Pannónia civil szervezet, a Forza projekt.

A konferencia zárásként a résztvevők között a következő megállapodások születtek a jövőre nézve:

  • közös turisztika fejlesztési stratégia kidolgozása
  • egységesen alkalmazható turisztikai információs jelzőrendszer (táblák, stb) kialakítása
  • a turisztikai szakemberképzés összehangolása a felsőfokú tanintézetekben, különös tekintettel a helyi és regionális ismeretek elsajátítására
  • a már működő Turisztikai Információs Központok együttműködésének fejlesztése, tevékenységük rendszerben történő összehangolása
A határmenti turizmus fejlesztése a Kárpátok Eurorégió területén elnevezéssel megrendezett konferenciának közel 100 résztvevője volt. A konferencián elhangzott előadások teljes anyagát valamint a határmenti együttműködésben megvalósult sikeres turisztikai projektek bemutatását a szervezők kiadvány formájában kívánják megjeleníteni a közeljövőben.