Notice: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE in /home/xrbzijeu/public_html/index.php on line 8
 UKRÁN-MAGYAR<br>TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

UKRÁN-MAGYAR
TERÜLETFEJLESZTÉSI IRODA

Jószomszédsági nap Jánosiban

2006-09-23 10:35:05

Szeptember 22-én került megrendezésre Jánosiban a Barna György Stadionban a Jószomszédsági Nap elnevezésű rendezvény, amely Magyarország és Ukrajna kapcsolatait hívatott erősíteni, e két szomszédos régió üzleti, baráti -és kulturális fejlesztését előirányozni.

A Jószomszédsági Nap alkalmat teremtett a Kárpátaljai járások bemutatkozására, népművészeti termékeik kiállítására. Minden járás saját falujának jellegzetességeit mutathatta be és kiállíthatták tárgyaikat, jellegzetes ételüket készíthették el.  Egy-egy település testvérvárosi kapcsolatainak elmélyítésére szolgált a rendezvény, melynek alakalmával e városok, települések, saját képviselőjükkel vettek részt a találkozón.

A Jószomszédsági Napot megtisztelte jelenlétével Mihajlo Kicskovszkij, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, aki elismerően szólt arról, milyen nagy fejlődésen ment keresztül Kárpátalja az utóbbi időben, hála a közéletben aktív szerepet vállalt magyar ajkú tisztviselők közreműködésének. Szilágyi Dénes a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy a Jószomszédsági Nap mind Magyarország, mind Ukrajna oldaláról erősítik a két ország közötti kapcsolatokat. Felszólalt még Dmitro Tkacs, Ukrajna meghatalmazott nagykövete, Vaszil Sepa a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás elnöke. Beszédükben mindannyian kiemelték, hogy e rendezvény a két ország baráti, gazdasági együttműködésének elmélyítéséhez járul hozzá és előirányozza e kapcsolatok még szorosabbá válását.

A Jószomszédsági Nap keretén zajlott  a XVII. Kárpátaljai Folklórfesztivál, ahol helyi és magyarországi népművelő együttesek, zenészek, zenekarok léptek fel. A zenei repertoár tartalmazta a népi, modern és klasszikus táncok mellett zenei együttesek bemutatkozását is. A rendezvényen civil és Európai Uniós információs sátrak szolgáltatásait lehetett igénybe venni. Tartalmas szórakozást kínált az Agora Irodahálózat valamint a rövidesen Beregszászon megnyíló Kárpátaljai Turisztikai Információs Iroda a Tourinfo is. A magyarországi szervezők jóvoltából egészségügyi sátor várta mindazokat, akik ingyenes egészségügyi vizsgálaton szerettek volna átesni.

A Jószomszédsági Nap elsődleges célja az volt, hogy elősegítse a két ország kapcsolatainak elmélyítését, lehetőséget biztosítson a kulturális értékek bemutatására és újabb alkalmat teremtsen a két megye kapcsolatainak fejlesztésére.A rendezvény szépségversennyel, főzőversennyel és utcabállal zárult.